Головна » 2011 » Март » 18 » Складено літопис чорноморських повеней
14:46
Складено літопис чорноморських повеней
 повінь, Чорне море, сталагміти, всесвітній потоп      Інтернаціональна група дослідників склала за сталагмітами найбільш повний літопис чорноморських повеней за 670 тис. років.

Ключем послужила турецька печера Софулар, розташована в 10 км від берега: морська вода випаровується і обрушується дощами на околиці, а краплі просочуються крізь товщу землі і породи, формуючи на підлозі печер нарості - сталагміти. По концентрації ізотопів кисню можна визначити ступінь солоності води, що потрапила в печеру (і, отже, знаходилася в Чорному морі), а також здогадатися про причини зміни солоності.

Домінік Флейтман з Бернського університету (Швейцарія) і його колеги з'ясували, що Середземне море регулярно переповнювало Босфор і затоплювало Малу Азію, зливаючись з Чорним і розбавляючи солону воду прісною. Принаймні сім разів у Чорне море вливався Каспій.

Немає сумнівів, що всі ці події були пов'язані з таненням льодовиків. Чи означає це, що незабаром нас з нашим нещасним глобальним потеплінням чекає щось подібне? Се не малоймовірно, вважають вчені. Зростання рівня моря подібних масштабів не очікується.

Любителі біблеїстики обов'язково зацікавляться також тим, що одна з повеней мала місце близько 7 тис. років тому. Чи могло воно стати джерелом легенд про Всесвітній потоп? І тут нічого сенсаційного: хоча розлив відбувався швидше в порівнянні з іншими подібними подіями, все ж таки він був надзвичайно повільним з точки зору тривалості людського життя, так що на будівництво ковчегів у всіх бажаючих було б дуже багато часу.

Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Geoscience.
Фото: vokrugsveta.ru
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1623 | Додав: wiktor | Теги: всесвітній потоп, Чорне море, повінь, сталагміти | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar