Головна » 2010 » Ноябрь » 21 » На планеті формуються нові кліматичні пояси
10:26
На планеті формуються нові кліматичні пояси
          Шановні!!! Попереджають, що в результаті глобального потепління деякі кліматичні пояси на наший планеті можуть зникнути, або змінити своє нинішнє географічне положення.

Клімат на наший планеті істотно міняється по широті, починаючи від екваторіальної зони і закінчуючи полярною, але кліматичні пояси є не єдиним чинником, також важливий вплив робить близькість моря, система циркуляції атмосфери і висота над рівнем моря. Всього на сьогодні вчені налічують 24 різних кліматичних зони і різновиди клімату.

За словами професора Університету штату Вісконсіна Джона Уільямса, кліматичні зміни одним тваринам і рослинам надають нові можливості, іншим же обіцяють смертельну загрозу.

Професор Уільямс, грунтуючись на даних доповіді Міжурядової групи по зміні клімату, побудував ряд комп‘ютерних моделей для того, щоб встановити як саме глобальне потепління позначиться на різних регіонах Землі.

Зокрема тропічні райони, де на сьогодні погодні варіації мінімальні, зіткнуться з непередбачуваними змінами. Особливо помітні будуть зміни в лісах Амазонки і Індонезії.

Особливо цікаво відзначити той факт, що з погляду Уільямса, потепління на 3-4 градуси позначиться на природі даних регіонів згубніше, ніж потеплення на 5-8 градусів. Професор говорить, що тропічні мешканці найуразливіші для кліматичних змін, оскільки украй негативно сприймають будь-які погодні зміни, тому прогнози в даній сфері найбільш варіаційні.

Проте в плані кліматичних змін в таких регіонах як Перуанські і Колумбійські Анди, а також в Сибіру і південній Австралії професор категоричніший і прогнозує загибель більшості нині існуючих різновидів тварин і рослин, втім, за словами професора, бути порожніми дані регіони не будуть — туди прийдуть мешканці з жаркіших регіонів.

Також він відзначає, що в деяких регіонах нашої планети з’являться принципово нові моделі клімату, що не існують на сьогодні.

«Якщо в деяких регіонах з‘являться нові кліматичні пояси, то вони можуть надати нові можливості ряду представників флори і фауни, що мешкають там, проте для того, щоб точно сказати, що це будуть за можливості необхідно детально вивчати кожен вид і його історію», — пояснює Уільямс.

В цілому ж за прогнозом Уільямса, нові кліматичні зони повинні з’явитися до 2100 року, тоді ж особливо помітно зміняться полярні, гірські і різко-континентальні кліматичні зони.

Потепління полярних регіонів також повинне посилитися за рахунок прискореного танення льодовиків і підвищення коефіцієнта віддзеркалення сонячного світла.

Джерело: http://vkurse.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1909 | Додав: Corsair_Xam | Теги: глобольне потепління, планета, кліматичні пояси | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar