Головна » 2011 » Февраль » 3 » Світова площа лісів незабаром буде зростати
21:26
Світова площа лісів незабаром буде зростати
   Через кілька років ліси на планеті знов будуть прибувати, заявив помічник генерального директора Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (FAO) Едуардо Рохас-Бріалес на офіційному відкритті Міжнародного року лісів.

За даними чергової доповіді FAO, дерева все ще вирубуються «тривожно високими темпами», але подекуди площа лісів зростає. Попереду планети в цьому сенсі крокує Азія: 726 млн га в 2000 році і 740 млн - у 2010-му. Особливо відзначилися Індія і Південна Корея. Окремої похвали заслужив Китай, який запустив масштабну програму лісовідновлення, плануючи збільшити площу своїх лісів з 120 млн до 200 млн га.

Гірше за всіх з лісопосадками справляється Південна Америка: в 2000-му тут було 904 млн га «зелених друзів», а в 2010-му стало 864 млн.

Що стосується окремих лісових масивів, то самим варварським чином вирубуються «легкі» Бірми, Індії, Нової Зеландії, Філіппін, лісу 17 тис. екваторіальних островів в околицях Борнео і Суматри. А також, зрозуміло, все, що виростає в долині Амазонки. Ці масиви втратили 90 і більше відсотків своєї первісної площі. У кожному з них налічується не менше півтори тисячі ендемічних видів рослин, які неодмінно загинуть, якщо лісу остаточно знищать.

У цілому в 2010 році в світі налічувалося 4032 млн га лісів (31% суші) - набагато менше, ніж у 2000-му (4085 млн га), але швидкість вирубки дерев сповільнилася: у 1990-2000 роках вона становила 8,3 млн га на рік, а в тільки що завершився десятилітті - 5,2 млн га. Тридцять років тому все було набагато гірше - гинуло 50 млн га на рік.

Якщо ця тенденція збережеться, то через кілька років втрати і зростання лісів урівноважать один одного, але експерти сумніваються, що в даному випадку кількість компенсує якість: вирубуються старі ліси з великими запасами вуглецю, який, зрозуміло, знову потрапляє в атмосферу і сприяє глобальному потеплінню.

У п'ятірку найбільш лісистих країн входять Бразилія, Канада, Китай, Росія і США. На них припадає більше половини світових лісових запасів. Десять країн не мають лісів зовсім, а в 54 вони займають менше 10% території.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3463 | Додав: wiktor | Теги: прогноз, планета, ліси, FAO, зростання | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar