Головна » 2010 » Сентябрь » 27 » У лабораторії відтворені умови на кордоні ядра і мантії Землі
22:22
У лабораторії відтворені умови на кордоні ядра і мантії Землі
мантія, ядро, структура, планета      Геофізики з Єльського університету та Каліфорнійського університету в Берклі (США) відтворили в лабораторії умови, які встановлюються в шарі мантії Землі, що примикає до ядра.

Основною складовою мантії прийнято вважати мінерал перовськит. У 2004 році було показано, що в нижній її частині (так званому шарі D'') при тиску, приблизно в 1,3 млн разів перевищує атмосферний, і температурі близько 2 500 До перовськит може змінювати кристалічну структуру і перетворюватися в шаруватий постперовскіт. Нижче шару D''лежить залізо-нікелеве ядро Землі.

Автори постаралися з'ясувати, що відбувається з постперовскітом в ще більш жорстких умовах. Взявши зразок перовскіту, вони розташували його на алмазній ковадлі і нагріли до 3 500 К. Отримавши постперовскіт при тиску близько 1,4 млн атм, вчені продовжили його стискати і збільшили тиск до 2 млн атм, після чого на зразок було направлено рентгенівське випромінювання, що дало дифракційну картину.

За результатами її вивчення був зроблений висновок про те, що деформація структури перовскіту цілком відповідає незвичайним властивостям шару D'', раніше визначеними в сейсмічних спостереженнях. До таких «дивацтв» відноситься, наприклад, поява істотних відмінностей у швидкості поширення горизонтально і вертикально поляризованих сейсмічних хвиль.

Джерело: http://science.compulenta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1595 | Додав: wiktor | Теги: структура, ядро, планета, мантія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar