Головна » 2011 » Январь » 31 » Вчені дискутують щодо причин планетарних температурних аномалій
10:08
Вчені дискутують щодо причин планетарних температурних аномалій
  На думку вчених, танення арктичних льодовиків призводить до різкої зміни кліматичних умов у Європі та США. Про це пише видання "Corriere della Sera". Так, мер Ікалуіта, столиці канадської території Нунавут, був змушений скасувати парад мотосаней, запланований на новорічні свята.

Причина: занадто мало снігу. А на іншій стороні американського континенту, в Джорджії, яка звикла до палючого сонця, жителі Атланти змушені навчатися незнайомій роботі - прибирання снігу. Другий рік поспіль арктичний холод обрушується на південні райони Європи і Сполучених Штатів, в той час як у Канаді і Гренландії реєструються зимові температури, що на 7 градусів перевищують норму. Як вважають деякі науковці, у всьому винне ослаблення циркуляції атмосфери, яке відіграє важливу роль в утриманні над Арктикою постійного потоку дуже холодного повітря. Унаслідок зазначеного  ослаблення, маси холодного повітря почали залишати район північного полюса, прямуючи на південь. Важливо зрозуміти, чи пов'язаний цей феномен зі стрімкими кліматичними змінами в результаті глобального потепління.

Деякі вчені підтверджують існування таких зв'язків, інші переконані, що в недавніх кліматичних феноменах немає нічого екстраординарного і потрібні більш тривалі дослідження, - пише автор статті. "Експерти пояснюють, що льодовики, площа яких за останні десятиліття скоротилася більш ніж на 30%, відіграють важливу роль у відбитті сонячної радіації. Скорочення площі полярних льодів сприяє в літній період абсорбції теплого повітря океанічними масами. Саме це тепло, накопичене в надлишку, і може бути головним винуватцем суворих зим в Європі і в Сполучених Штатах. Згідно з теоріями цих вчених, в Північній півкулі циркулюють швидкі потоки повітря, що отримали назву струменеві потоки.

Передбачається, що підвищена різниця тиску між полярними регіонами та середніми широтами у нормальних кліматичних умовах призводить до обмеження холодних повітряних мас в районі Північного полюса. Коли різниця в тиску знижується, циклічний рух холодного повітря слабшає і починає поширюватися в південному напрямку, переносячи холодні маси в середні широти, а теплі потоки - у напрямку Північного полюса. "Подібний ефект спостерігається при відкритті дверцят холодильника: холодне повітря "випливає" на кухню, а тепле повітря кімнати може, у свою чергу, проникати в холодильник ", - пояснює автор статті.
Фото: climate.uvic.ca
Джерело: http://www.geograf.com.ua
Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1683 | Додав: wiktor | Теги: наукова дискусія, температурні аномалії, планета | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar