Головна » 2010 » Декабрь » 9 » У космос за діамантами
18:50
У космос за діамантами
http://www.vokrugsveta.ru
Планета, університет Прінстон, діаманти, космос       Група астрофізиків з Великобританії і США під керівництвом Ніккі Мадхусудхана (Nikku Madhusudha) з Прінстонського університету (Princeton University) відкрили планету, атмосфера якої багата вуглецем, повідомляє ScienceNews з посиланням на журнал Nature. Спостереження показують, що імовірніше за все більша частина планети складається з вуглецю.

Планета WASP-12b і зірка, навколо якої вона обертається (вона називається WASP-12), розташовані на відстані 1,2 тис. світлових років від Землі. Розмір планети можна порівняти з розміром Юпітера, однак на цій планеті набагато гарячіше. Відстань цієї планети від її зірки в п'ять разів менше відстані, яка відділяє Землю від Сонця.

Відкриття було зроблено за допомогою орбітального телескопа Спітцер (Spitzer Space Telescope), який зафіксував теплове випромінювання, що виходить від планети. Потім учені порівняли ці дані з даними про те, скільки тепла теоретично повинні випромінювати планети з різним складом атмосфери. Виявилося, що випромінювання WASP-12b найбільше нагадує випромінювання планети, в атмосфері якої кількість вуглецю дорівнює кількості кисню. Причому вуглець в атмосфері WASP-12b знаходиться відразу в трьох формах: окис вуглецю, метан і вуглекислий газ.

Вчені і раніше припускали, що такі планети можуть існувати. Проте питання про походження подібних планет поки не вирішене. Згідно сучасним теоріям, планети і їх зірки формуються одночасно із загального хмари газу і пилу, а значить, склад зірок і планет повинен бути схожим. Проте в атмосфері WASP-12b в два рази більше вуглецю, ніж у складі її зірки.

Дані про склад атмосфери планети дозволяють зробити висновки і про склад її грунту. Він також здебільшого складається з вуглецю, а значить, поверхня планети вкрита камінням, по суті є алмазами або графітом.

Вчені переконані, що планет, багатих вуглецем, досить багато. Однією з них може виявитися Юпітер, склад атмосфери якого поки недостатньо вивчений.

Забавно, що вуглець у твердій формі утворює як саме тверде, так і найм'якше з'єднання на Землі. Одна з його поліморфних (що відрізняються розташуванням атомів в кристалічній решітці) модифікацій це алмаз, інша - графіт, м'яке речовина, що використовується в якості мастила і грифелів для олівців.

У алмазі, що має кубічну структуру, кожен атом вуглецю оточений чотирма такими ж атомами, які утворюють правильну чотиригранну піраміду. Графіт ж має шарувату структуру, в якій міцні зв'язки між атомами вуглецю існують тільки усередині шару, де атоми утворюють гексагональну сітку. Зв'язок же між окремими верствами дуже слабка, тому вони можуть легко ковзати відносно один одного і залишаються на папері у вигляді мікрочешуек, коли ми пишемо олівцем.

Нагадаємо, що Нобелівська премія з фізики була присуджена в цьому році за відкриття графену - плівки з вуглецю товщиною в один атом.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1985 | Додав: wiktor | Теги: космос, університет Прінстон, планета, діаманти | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar