Головна » 2010 » Октябрь » 18 » Вчені виявили - Земля висихає
14:00
Вчені виявили - Земля висихає
 Евапотранспірація, опустелювання, планета, кліматичні моделі     Грунт великих регіонів Південної півкулі, у тому числі основні частини Австралії, Африки і Південної Америки в останні десятиліття стає все більш сухою. Це відкриття зробила група дослідників, яка провела масштабне вивчення випаровування вологи на глобальному рівні.

Більшість кліматичних моделей припускають, що евапотранспірація (сумарне випаровування вологи, що переходить в атмосферу у вигляді пари) буде постійно зростати у зв'язку з глобальним потеплінням. Результати дослідження, опубліковані в Nature, підтверджують, що процес зростання випарів справді тривав з 1982 року до кінця 1990-х років зі швидкістю до 7 мм на рік.

Але в 1998 році цей швидке зростання несподівано різко сповільнилося і зупинився. В даний час в значній частині світу грунт стає все більш сухий і випаровує набагато менше води. Через нетривалого часу спостереження вчені не можуть бути впевнені, чи є ці зміни природним локальним циклом або наслідком глобального потепління. Але можливо, що на глобальному рівні межа прискорення кругообігу води на суші вже досягнутий. Якщо це так, наслідки для планети можуть бути дуже серйозними.


Евапотранспірація грає ключову роль в круговороті води

Перш за все висихання грунту призведе до скорочення зростання флори, зниження поглинання вуглецю, втрати природного механізму охолодження, що викличе ще більший нагрів грунту і прискорить глобальне потепління.

"Нам вперше вдалося зібрати дані для глобального аналізу, і ми не очікували побачити зрушення в евапотранспіраціі на такій великій площі Південної півкулі, - говорить професор Беверлі Лав (Beverly Law) з Університету штату Орегон. - Вкрай важливо продовжувати багаторічні спостереження, щоб з'ясувати причину можливої насувається посухи ".

Найбільш тривожні показники спостерігаються на Південно-сході Африки, більшої частини Австралії, Центральної Індії, у більшій частині Південної Америки і деяких районах Індонезії. Більшість цих регіонів вважаються посушливими, але деякі покриті вологими тропічними лісами, які мають велике значення для всієї планети. Різкий перехід від підвищення глобальної евапотранспіраціі до її уповільнення співпав з появою Ель-Ніньо в 1998 році - відзначають дослідники у своїй доповіді, але вони не впевнені, що це є причиною "осушення", яке триває вже більше десяти років.

У зв'язку з глобальним потеплінням вчені очікували побачити зростання евапотранспіраціі через збільшення випаровування води з океану і кількості опадів. І дані, зібрані американськими вченими, дійсно показують, що деякі райони сьогодні вологіше, ніж раніше. Однак інші величезні площі в той же час висихають. Це може призвести до посилення посухи, загибелі рослин і більш частим і екстремальним "хвилях" спеки. Прикладом можуть послужити Каскадні гори в басейні річки Метоліус, центральний Орегон. В останнє десятиліття регіон пережив кілька років посухи і загибелі рослинності від спеки і пожеж.

Евапотранспірація повертає назад в атмосферу близько 60% річних опадів і в такий спосіб використовує більше половини сонячної енергії, що поглинається поверхнею суші. Це ключовий компонент глобальної кліматичної системи, що зв'язує водообмін з енергетичним і вуглецевим циклами.

На жаль, останнім часом з'являється все більше тривожних свідоцтв порушення глобального воодообмена. Нещодавно вчені висловили тривогу з приводу скорочення ресурсів підземних вод. Не виключено, що через кілька десятиліть людство зіткнеться з "несподіваним" екологічною кризою, що може викликати глобальну гуманітарну катастрофу.

Джерело: http://rnd.cnews.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3725 | Додав: wiktor | Теги: кліматичні моделі, опустелювання, Евапотранспірація, планета | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar