Головна » 2011 » Февраль » 6 » На Землі відбулася найсильніша за півроку магнітна буря
11:22
На Землі відбулася найсильніша за півроку магнітна буря
Земля, Магнітні бурі, Магнітна буря     Російські фахівці в ніч на суботу зафіксували сильні збурення в магнітному полі Землі.

Індекс геомагнітної активності Kp досяг значення 6, що відповідає двом балам за прийнятою п'ятибальною шкалою класифікації магнітних бур, повідомляє РІА Новини.

«Хоча сталася буря і не є рекордною, подій такий амплітуди не спостерігалося півроку - з 4 серпня 2010 року. Остання ж буря, що перевершує сьогоднішню за силою, була зареєстрована 10 місяців тому, 5 квітня 2010 року, коли індекс геомагнітної активності досяг в максимумі бурі рівня Kp = 7 », - йдеться в повідомленні на сайті лабораторії.

«Причиною бурі став корональний викид маси - викид високотемпературної плазми з корони Сонця в напрямі на Землю, що стався приблизно три дні тому», - пояснив співробітник лабораторії рентгенівської астрономії Сонця Фізичного інституту імені Лебедєва Сергій Богачов.
Це друга магнітна буря 2011 року. Перша, що відноситься до мінімального рівня, 1 з 5, сталася в ніч на 7 січня 2011 року в розпал новорічних свят. У 2010 році за 365 днів сталося 16 магнітних бур, а за рік до цього, в 2009 році, що збіглося з мінімумом сонячної активності - всього 4. З 2000 року на Землі сталося 12 магнітних бур вищого, п'ятого рівня, які приводили до виходу з ладу енергосистем, відключень радіозв'язку і полярним сяйв, що спостерігається аж до екватора. Остання буря п'ятого рівня сталася 11 вересня 2005 року.

Індекс Kp, що характеризує геомагнітну активність, був введений в 1938 році німецьким геофізиком Джуліусом Бартелс. У шкалі Kp є 10 рівнів, значення від 0 до 3 відповідають спокійній магнітосфері, рівень 4 - обуреної, а рівні з 5 по 9 - магнітних бурь п'яти класів. Планетарний індекс Kp обчислюється раз на три години, шляхом усереднення даних з 13 геомагнітних обсерваторій, розташованих між 44 і 60 градусами північної та південної геомагнітних широт.
Фото: mulka.net
Джерело: http://www.newsukraine.com.ua
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1594 | Додав: wiktor | Теги: Земля, Магнітна буря, магнітні бурі | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar