Головна » 2011 » Июнь » 8 » Складено карту флуоресценції рослин світу
07:33
Складено карту флуоресценції рослин світу
Центру космічних польотів ім. Годдарда, НАСА, флуоресценція, карта   Співробітники Центру космічних польотів ім. Годдарда НАСА підготували новаторську карту флуоресценції рослин.
   Сьогодні більшість супутникових даних про стан флори надходить завдяки показнику «зеленого», заснованому на відбитому, а не флуоресцентному світлі. Зеленість зазвичай зменшується в результаті посухи, заморозків та інших подій, що призводять до зниження фотосинтезу. Однак минає кілька днів або навіть тижнів, перш ніж зміна зеленість стане очевидним для супутників. Флуоресценція хлорофілу - більш прямий показник роботи фотосинтетичного апарату рослин. «Вона відразу ж дає знати, якщо флора знаходиться під екологічним стресом, - до того як зовнішні ознаки стають помітними», - говорить співавтор карти Елізабет Мідлтон.
   Карта заснована на даних, які зібрав у 2009 році спектрометр, встановлений на борту японського супутника Greenhouse Gases Observing Satellite (GOSAT). Добре видно різкий сезонний контраст. У Північній півкулі, наприклад, флуоресценція досягає максимуму в липні, а в Південному - у грудні.

   Розібратися в тонкощах зміни показника флуоресценції ще тільки належить. «Ми довели концепцію, - каже Джоанна Джойнер, заступник наукового керівника проекту Aura НАСА і голова групи упорядників. - Конкретні пропозиції будуть потім ».
  Лабораторні та польові експерименти показали, що флуоресценція хлорофілу поступово знижується при скороченні кількості зеленого листя і зростанні стресу в результаті зниження температури і невдалого освітлення. Теоретично карти флуоресценції підкажуть фермерам, як реагувати на екстремальні погодні умови, а співробітники гуманітарних організацій зможуть вчасно виявляти голод і боротися з ним. Крім того, вони можуть привести до прориву в розумінні круговороту вуглецю в екосистемах - це одна з ключових невизначеностей науки про клімат.
   Флуоресціюють не тільки рослини, але й земля, білі сорочки, медузи, кров, сеча, проте флора робить це в конкретних частинах синього, зеленого, червоного і далекого червоного спектру. Флуоресценція хлорофілу зеленого листя, наприклад, проводиться на червоній і далекій червоній довжинах хвиль.
    Коли сонячне світло потрапляє в лист, хлоропласти поглинають його основну частину, займаючись виробленням вуглеводів в процесі фотосинтезу. Потім вони перевипромінюють близько 2% вхідного світла на більш довгих (більше червоних) довжинах хвиль. Побачити цю флуоресценцію з космосу надзвичайно складно. Вчені звернули увагу на надзвичайно темна ділянка інфрачервоній частині ліній Фраунгофера. Флуоресцентний сигнал був виявлений на довжині хвилі близько 770 нм.
Фото: NASA's Earth Observatory
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2379 | Додав: wiktor | Теги: карта, НАСА, Центру космічних польотів ім. Годда, флуоресценція | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar