Головна » 2011 » Июнь » 23 » Місяць не зможе «втекти» від Землі,
13:43
Місяць не зможе «втекти» від Землі,
 Космос, Земля, Вчений, Місяць   Припущення, що Місяць в майбутньому може покинути свою орбіту і перетворитися в самостійну планету Сонячної системи суперечать постулатам небесної механіки. Про це заявили російські астрономи, опитані агентством РІА Новини. Раніше багато інтернет-ЗМІ з посиланням на слова гендиректора «космічного» ЦНДІ машинобудування Геннадія Райкунова повідомили, що в майбутньому Місяць може покинути Землю і стати самостійною планетою, що рухається по власній орбіті навколо Сонця. За словами Райкунова, таким чином Місяць може повторити долю Меркурія, який, згідно однієї з гіпотез, в минулому був супутником Венери. В результаті, на думку гендиректора ЦНДІМАШ, умови на Землі можуть стати схожими на венерианские і будуть непридатні для життя.
  «Це звучить як якесь марення», - сказав науковий співробітник Державного астрономічного інституту імені Штернберга МГУ Сергій Попов. За його словами, Місяць дійсно віддаляється від Землі, але дуже повільно - зі швидкістю близько 38 міліметрів на рік. «За кілька мільярдів років період обертання Місяця просто зросте в півтора рази, і все», - сказав він. «Місяць не може зовсім піти. Їй ніде взяти енергію для того, щоб втекти », - зазначив він.
   Інший співробітник ГАЇШ Володимир Сурдін повідомив, що процес видалення Місяця від Землі не буде нескінченним, в кінцевому рахунку він зміниться наближенням. «Твердження« Місяць може покинути орбіту Землі і перетворитися в планету »невірно», - сказав він.
  За його словами, видалення Місяця від Землі під впливом припливів викликає поступове зменшення швидкості обертання нашої планети, а швидкість догляду супутника буде поступово знижуватися.
   Приблизно через 5 мільярдів років радіус місячної орбіти досягне максимального значення - 463 тисячі кілометрів, а тривалість земної доби становитиме 870 годин, тобто п'ять сучасних тижнів. У цей момент швидкості обертання Землі навколо осі і Місяця по орбіті стануть рівними: Земля буде дивитися на Місяць однією стороною, так само, як Місяць зараз дивиться на Землю. «Здавалося б, приливне тертя (гальмування власного обертання під дією місячної гравітації) при цьому повинно зникнути. Проте сонячні припливи будуть продовжувати гальмувати Землю. Але тепер вже Місяць буде випереджати обертання Землі і приливний тертя почне гальмувати її рух. У результаті Місяць стане наближатися до Землі, правда, дуже повільно, так як сила сонячних припливів невелика », - сказав астроном.
   «Таку картину малюють нам небесно-механічні розрахунки, оскаржувати які сьогодні ніхто, я думаю, не стане», - зазначив Сурдін.
  Навіть якщо Місяць зникне, це не перетворить Землю в копію Венери, заявив завідувач лабораторією порівняльної планетології Інституту геохімії та аналітичної хімії імені Вернадського РАН Олександр Базилевський. «На умовах на поверхні Землі догляд Місяця мало позначиться. Не буде припливів і відливів (вони в основному, місячні) і ночі будуть безмісячні. Переживемо », - сказав він.
Фото: www.ua.korrespondent.net
Джерело: http://www.newsukraine.com.ua/
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2406 | Додав: wiktor | Теги: космос, Вчений, Місяць, Земля | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar