Головна » 2015 » Апрель » 28 » Непал очікує до 14 потужних афтершоків на поточному тижні
06:54
Непал очікує до 14 потужних афтершоків на поточному тижні

Катманду та інші міста Непалу можуть пережити від трьох до 14 потужних повторних поштовхів на поточному тижні, попереджає Геологічна служба США.

Жителі Непалу можуть пережити від трьох до 14 потужних афтершоків магнітудою в п'ять або більше в найближчий тиждень, і існує ненульова ймовірність того, що Гімалаї потрясуть повторні поштовхи потужністю в шість або навіть сім одиниць за шкалою MMS, повідомляє Геологічна служба США (USGS).

За словами фахівців служби, на цьому історія катастрофічного землетрусу не закінчиться, і протягом наступного місяця будуть можливі повторні поштовхи силою в п'ять або більше одиниць, чиє загальне число може перевищити три десятка. Крім того, вчені очікують сотні і тисячі дрібних, ледь відчутних землетрусів в наступний рік.

Землетрус магнітудою 7,9 стався вранці в суботу в Непалі. Поштовхи були зафіксовані в 06.11 (09.11 мск), за ними послідували ще кілька афтершоків. Поліція Непалу підтверджує, що більше 3,6 тисячі людей загинули, понад 6,5 тисячі постраждали в результаті землетрусу. Катаклізм знищив кілька десятків культурних пам'яток на території країни, в тому числі знамениту вежа Дхарахара в Катманду.

Причиною цієї трагедії, як пояснюють сейсмологи USGS, є те, що по території Непалу і більшої частини Гімалаїв проходить лінія зіткнення Індійської та Євразійської тектонічних плит, які рухаються в бік один одного зі швидкістю в 40-50 міліметрів на рік. Породи Індійської плити поступово "тонуть" під Євразійської плитою, і даний процес часто йде ривками, а не плавно, що й породжує потужні землетруси і підземні поштовхи.

Схожі по силі поштовхи в регіоні відбувалися в серпні 1988 року, коли потужний землетрус магнітудою в 6,9 призвів до загибелі півтори тисячі непальців. Найпотужніший землетрус за останнє століття в Непалі трапилвся в 1934 році - його магнітуда склала 8 одиниць за шкалою MMS, а число жертв цієї події перевищила 10 тисяч осіб.

Фото: AP Photo/ Niranjan Shrestha
Джерело: http://ria.ru/science/20150427/1061171252.html
Категорія: Природні катаклізми | Переглядів: 2018 | Додав: wiktor | Теги: прогноз, геологічна служба, непал, афтершок, Землетрус | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar