Головна » 2011 » Март » 29 » Землетруси не породжують один одного
09:43
Землетруси не породжують один одного
Геологічна служба, США, землетрус, ланцюгова реакція, афтершок, сейсмограф    Том Парсонс з Геологічної служби США і Аарон Веласко з Техаського університету в Ель-Пасо з цифрами на руках довели те, що сейсмологи знають з особистого досвіду: землетруси не стають причиною інших землетрусів по всьому світу, хоча локальні афтершоки можливі.

Дослідники проаналізували дані за тридцять років. За цей час відбулося 205 великих землетрусів (з магнітудою сім і більше балів) та 25 222 - помірних (від п'яти до семи балів). Вчені «давали» сейсмічними хвилями 24 години на те, щоб викликати ще одну катастрофу: як правило, після закінчення доби практично будь-яка хвиля сходить нанівець.

Дійсно, вдалося виявити збільшення числа помірних землетрусів, але тільки в межах тисячі кілометрів від епіцентру, і майже всі вони сталися в радіусі 600 км. За межами зони ризику число помірних землетрусів після великих поштовхів було не вище, ніж зазвичай.

Фахівці не намагалися з'ясувати, чи виникають великі землетруси після інших таких же, через очевидність відповіді. Г-н Парсонс відзначає, що в середньому в рік реєструється всього близько семи поштовхів магнітудою сім і більше балів, і якщо б подібний ефект існував, його давно б вже помітили.

Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Geoscience.

Підготовлено за матеріалами Ассошіейтед Прес.
Фото: newsmarket.com.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1681 | Додав: wiktor | Теги: геологічна служба, США, сейсмограф, афтершок, ланцюгова реакція, Землетрус | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar