Головна » 2011 » Апрель » 23 » Озонова діра зволожує тропіки
14:33
Озонова діра зволожує тропіки
озонова діра, озон, клімат, дощ, тропіки   Озонова діра над Південним полюсом здатна вплинути на кількість опадів у тропіках. Зменшення  озонового шару змушує повітряні потоки південної півкулі зміщуватися на південь, у результаті чого на сході Австралії і в південно-західній частині Індійського океану випадає більше дощів.

«Обивателі думали, що озонова діра, розташована так високо в атмосфері над Антарктидою, не зможе вплинути на клімат в більш низьких широтах, - говорить провідний автор Сара Кан, співробітник інженерної школи Колумбійського університету в Нью-Йорку. - Насправді ефект доміно ніхто не відміняв ».

Пані Кан і її колеги розробили комп'ютерні моделі, щоб поглянути на те, як буде вести себе тропічний клімат з діркою і без неї, і порівняли отримані дані з показниками опадів у смузі між 15 і 35 ˚ південної широти в період з 1979 по 2000 рік. Моделі що озонова дірка краще відповідали спостереженнями.

На думку вчених, зсув відбувається через те, що втрата озону змушує західний атмосферне потік зміщуватися на південь. У результаті на південь перетікають також сухе повітря помірної зони і вологий екваторіальний.

Озонова діра над Антарктидою вперше з'явилася в 1980-х роках. З тих пір вона виникає кожну весну (Південної півкулі), коли антропогенні хлорфторвуглеці роз'їдають захисний шар Землі на висоті від 10 до 50 км. Інші дослідники показали, що це «отвір» охолоджує верхні шари атмосфери, роблячи вплив на погоду в полярній області.

У 1989 році Монреальський протокол заборонив багато хлорфторвуглеці, і вчені очікують, що до середини століття озоновий шар відновиться. Але підвищення рівня парникових газів теж зміщує атмосферні потоки на південь, тому глобальне потепління може протидіяти зцілення, вважає Натан Гіллетт з організації Environment Canada.

Результати дослідження опубліковані в журналі Science.
Фото: popschool.at.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3278 | Додав: wiktor | Теги: тропіки, дощ, озон, озонова діра, клімат | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar