Головна » 2012 » Май » 20 » Техногенні забруднювачі змушують тропіки розширюватися
09:02
Техногенні забруднювачі змушують тропіки розширюватися
  Техногенні забруднювачі змушують тропіки розширюватися Сажа і тропосферний озон, що викидаються в основному в нижніх і середніх широтах Північної півкулі, мабуть, призводять до того, що кордон тропіків зміщується до полюса.
   Раніше було показано, що руйнування стратосферного озону є основним фактором розширення тропіків в Південній півкулі.
   Роберт Аллен з Каліфорнійського університету в Ріверсайді (США) і його колеги нагадують, що розширення тропічного поясу вплине на великомасштабну атмосферну циркуляцію, особливо в субтропіках і середніх широтах. Зокрема, це виразиться в тому, що субтропіки стануть ще сухіші.
  Спостереження показують, що за десятиліття тропіки розширилися на 0,7 ˚. Дослідники спочатку порівняли дані спостережень з свідченнями кліматичних моделей, що імітували 1979-1999 роки. Фахівці скористалися набором з 20 моделей, об'єднаних проектом CMIP3.
  З'ясувалося, що останні приблизно на третину недооцінюють дійсне розширення тропіків на 0,35 ˚ в Північній півкулі. Але коли при моделюванні врахували забруднення атмосфери сажею і тропосферним озоном, показники стали більш точними.
  Щоб застрахуватися від помилки, дослідники розширили часове охоплення моделювання до 1970-2009 років і одержали такий же результат: без сажі та тропосферного озону комп'ютер недооцінював розширення тропіків на третину, а при додаванні цих факторів видавав більш точні дані.
  У вчених не залишилося сумнівів, що поряд з парниковими газами сажа і тропосферний озон активно нагрівають тропіки, поглинаючи сонячне випромінювання. Оскільки ці забруднювачі затримуються в атмосфері порівняно недовго - всього один-два тижні - вони концентруються в місцях найбільш активних викидів, тобто в нижніх і середніх широтах Північної півкулі, нагріваючи їх особливо сильно.
   У міру просування тропіків до полюсів разом з ними рухаються вітри, опади та інші аспекти атмосферної циркуляції. «Деякі кліматичні моделі пророкують стійку засуху в субтропіках, яка супроводжується збільшенням кількості опадів у більш високих широтах, - говорить п-н Аллен. - Наприклад, південна частина Сполучених Штатів стане сухішою, оскільки штормові системи зрушаться на північ ».
  Сажа - це найдрібніші частинки вуглецю, які утворюються при спалюванні біомаси і в результаті неповного згорання викопних видів палива. Основна маса сажі виробляється в Північній півкулі - в Південно-Східній Азії. Це відноситься і до тропосферного озону - вторинного забруднювача, який утворюється в результаті реакції летючих органічних сполук з сонячним світлом.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Nature.
  Підготовлено за матеріалами Каліфорнійського університету в Ріверсайді.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 2112 | Додав: wiktor | Теги: тропіки, озон, сажа, нагрівання | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar