Головна » 2011 » Февраль » 20 » Вперше перед великим землетрусом виявлені форшоки
12:23
Вперше перед великим землетрусом виявлені форшоки
    Група французьких і турецьких вчених під керівництвом Мішеля Бушоні з Гренобльському університету вперше отримала солідний доказ на користь того, що землетрус можна передбачити за кілька хвилин або навіть годин до катастрофи.

Якщо вірити теоретичним викладенням, земна кора стає нестабільною в години, що передують великому землетрусу, але виявлення цієї нестабільності в реальному світі виявилося надзвичайно важким завданням.

Дослідники займалися аналізом даних, отриманих незадовго до руйнівного землетрусу, який стався в турецькому Ізміті в 1999 році. На одній з сейсмограм фахівці помітили п'ять невеликих ударів в останні 20 хвилин перед катаклізмом, при цьому за P-хвилею кожного поштовху через 2,4 секунди слідувала S-хвиля. Через постійну однакову різницю між ними можна було припустити, що вони виходили з одного і того ж джерела.

Піднявши дані інших станцій, вчені змогли обчислити точне місце епіцентру. Він виявився всього в декількох сотнях метрів від вогнища ізмітського землетрусу. Виходить, що воно було пов'язане з цими ударами.

Хоча п'ять виявлених форшоків (малих землетрусів) розрізнялися за магнітуду, за формою коливань хвилі вони демонстрували чудове подібність. Пан Бушоні і колеги заново простудіювали всі свої сейсмограми і нарахували в загальній складності близько сорока подібних поштовхів, виявивши очевидну закономірність: удари поступово ставали сильнішими, а їхні джерела зближувалися, поки цей процес не вилився в головний удар.

На думку дослідників, це відкриття може і справді призвести до створення системи раннього попередження. Фахівці збираються пошукати аналогічні закономірності в сейсмограмах інших землетрусів.

На жаль, навіть якщо їхні зусилля увінчаються успіхом, проблема не буде вирішена. Попередження і прогноз - зовсім різні речі. На евакуацію потрібно кілька днів, а в розпорядженні попереджених в кращому разі буде всього кілька годин.

Більш того, Йен Мейн з Единбурзького університету (Великобританія) вважає, що подібна система застосовна далеко не до всіх зон ризику. Приміром, розлом Сан-Андреас, що проходить через Каліфорнію, - самий контрольований у світі, але нікому поки не вдалося виявити форшокі на сейсмограмою паркфілдского землетрусу 2004 року.

З іншого боку, магнітуда землетрусу склала паркфілдского всього шість балів, тоді як сила ізмітського досягла 7,6 балу, тому пан Бушони вважає, що попередні поштовхи має сенс шукати тільки при аналізі найпотужніших землетрусів.

Результати дослідження опубліковані в журналі Science.
Фото: www.flickr.com
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2219 | Додав: wiktor | Теги: сейсмічні хвилі, Коливання, форшок, земна кора, Землетрус | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar