Головна » 2010 » Ноябрь » 19 » Півмільйона років тому Гренландія була квітучим островом
18:37
Півмільйона років тому Гренландія була квітучим островом
Гренландія, квітучий острів, університет Копенгагена, Данія, Еске Віллерслев       Приблизно 500 000 років тому Гренландія не була покрита снігами і крижаною шапкою, а являла собою квітучий острів з розвиненою флорою і фауною. До такого висновку прийшли датські і шведські фахівці.

«Приблизно 10% поверхні Землі зараз покрито товстим шаром льоду. Ніхто не знає, що знаходиться на кілометровій глибині - це найзагадковіші регіони нашої планети »- заявив професор Університету Копенгагена (Данія) Еске Віллерслев.

Як повідомляє cybersecurity.ru, за допомогою кілометрових свердловин, пробурених в зоні постійних льодів на території Гренландії, вчені взяли проби органічних відкладень, грунтів і льоду. За словами фахівців, лід біля основи льодовика зовсім несхожий на лід у поверхні, і це цілком логічно, так як утворювалися вони в абсолютно різних умовах.

Нижні шари перемішані з грунтом і саме в цих шарах вчені і виявили останки стародавнього життя, однозначно вказує на більш теплий клімат в Гренландії 500 000-річної давності. За словами Віллерслева, умовно льодовики Гренландії можна розділити на три частини: перші сегменти льодовиків формувалися приблизно 450 000 - 125 000 років тому, другі 125 000 - 10 000 років тому і третя частина була сформована близько 10 000 років тому. Верхня частина льодовиків за своєю структурою і властивостями нагадують льодовики Канади, яким також близько 10 000 років.

«Генетичний матеріал, видалений з піді льодів помітно відрізняється від сучасної рослинності, що свідчить про власну біологічній системі Гренландії. Ми прийшли до висновку, що приблизно 500 000 років тому в Гренландії виростали деякі дикі зернові культури, сосни, модрини та вільха. Іншими словами все те, що в наші дні можна виявити на півдні Швеції чи Канади. Присутність цих дерев і рослин говорить про те, що взимку температура там не опускалася нижче мінус 17 градусів за Цельсієм, а влітку - нижче плюс 10 »- сказав учений.

Датські вчені також заявили, що на сьогодні не було знайдено будь-яких доказів існування тварин та комах, але в тому випадку, якщо на острові були присутні ліси і луки резонно припустити, що в них могли мешкати як мінімум комахи, метелики і різні дрібні наземні істоти , такі як жуки.

Разом з тим, сучасні наукові теорії говорять про те, що південь і північ Гренландії замерзли з різницею в 125 000 років, а різниця температур між південними і північними кордонами острова складали не менше 5 градусів. Це може свідчити про те, що вже до замерзання екосистеми півночі і півдня Гренландії були різні.

Джерело: http://www.focus.ua
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2068 | Додав: wiktor | Теги: Еске Віллерслев, університет Копенгагена, Гренландія, Данія, квітучий острів | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar