Головна » 2011 » Январь » 17 » Кліматичні таємниці Маріанської западини
18:48
Кліматичні таємниці Маріанської западини
   Нове наукове дослідження твердить, що океани відіграють більшу роль у регулюванні клімату Землі, ніж вважалося раніше. Науковці кажуть, що глибоководні западини відіграють більшу роль у регулюванні обсягів двоокису вуглецю, а отже й клімату. Міжнародна команда науковців опустила пристрій, якій може витримувати величезний тиск, аби вивчити дно западини.

Два дослідники Жак Піккар і Дон Волш побували на дні Маріанської западини 1960 року, після чого люди туди не спускалися.

Науковці з університету Південної Данії опускали спеціальних роботів на дно Маріанської западини – найглибшої точки океану – на глибину майже 11 км. Вони виявили, що у западині накопичується біомаса, яка опускається туди з меншої глибини, і що бактерії на дні особливо активно розкладають сполуки вуглецю.

Один з керівників нинішнього проекту Ронні Ґлад з університету Південної Данії сказав, що це "вперше ми опустили складні пристрої на ці глибини, аби виміряти скільки там знаходиться вуглецю".

Робот, який запустили з корабля, опускався на дно 3 години, де він виконав заплановані експерименти і піднявся, скинувши баласт. Професор Ґлад сказав, що їм "цікаво дізнатися скільки біомаси – речовин, які виробляються водоростями й рибами, осідає на дні, і які або їдять бактерії, або вони там накопичуються". "Співвідношення речовин, які осідають на дно, визначає вміст кисню й двоокису вуглецю в океанах й атмосфері і дає нам картину того як ефективно море затримує вуглець у глобальному вуглецевому циклі".

За словами кореспондентки Бі-Бі-Сі з питань науки, науковці вивчали роль океанічних глибин (на глибині 4,6 - 5,5 км), але роль глибоководних западин досі залишалася маловідомою. За словами професора Ґлада, попри те, що ці западини становлять лише 2% океану, вони можуть бути "диспропорційно важливими", тому що цілком ймовірно, що вони накопичують набагато більше вуглецю, бо працюють як пастка для біомаси.

Вже не вперше глибоководні западини дивують науковців. Нещодавні дослідження виявили, що в досить несприятливому середовищі набагато більше живе морських видів, ніж вважалося раніше.

Використано матеріали http://www.geograf.com.ua
Фото: uk.wikipedia.org
Джерело: http://www.geograf.com.ua
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2671 | Додав: wiktor | Теги: Данія, Маріанська западина, Океан, клімат | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar