Головна » 2011 » Июнь » 30 » Так швидко Гренландія ще не танула
10:01
Так швидко Гренландія ще не танула
гренландія, дослідження, танення, лід, глобальне потепління   Торік льодовий щит Гренландії танув швидше, ніж за останні півстоліття.
   Національне управління океанічних і атмосферних досліджень США, доповівши про це в спеціальній заяві, зазначає, що це одна з цілої низки безсумнівних прикмет зміни клімату. «Світ продовжує нагріватися, - пишуть вчені. - Ознак багато, висновок один: чіткий і очевидний сигнал від вершин атмосфери до дна океанів ».
   Щорічний кліматичний огляд, складений на основі робіт дослідників з 45 країн, свідчить: ніколи за всю історію спостережень, які почалися в 1958 році, Гренландія не втрачала лід так інтенсивно. Площа морського льоду Арктики скоротилася до третього мінімального показника, а високогірні льодовики продовжували зменшуватися 20-й рік поспіль.
  2010 рік у залежності від методології називали то найспекотнішим, то другим в історії, але всі виміри показали, що його температура як мінімум на 0,5 ˚ C перевищила середній показник 1970-1990-х.
  Доповідь відзначає, що минулий рік був особливо багатий на надзвичайні події: вбивча спека в Росії, повені в Пакистані (через них 20 млн людей позбулися даху) і рекордні снігопади в декількох містах США.
   Ряд досліджень, процитованих в документі, б'є тривогу з приводу швидкого танення Північного Льодовитого океану. Програма моніторингу та оцінки стану Арктики (Норвегія) попереджає, що до 2100 року зникнення арктичного морського льоду приведе до підвищення рівня моря на 1,6 м.
  У той же час багато фахівців з проблем навколишнього середовища розчаровані тим, як світова дипломатія реагує на зміни клімату. Мало хто очікує, що наступна велика конференція ООН, присвячена боротьбі з глобальним потеплінням, завершиться підписанням відповідного договору. Саміт розпочнеться в кінці листопада в ПАР.
  Днями колишній віце-президент США і відомий екоактивісти Ел Гор покартав президента Обаму за небажання брати активну участь в переговорах, зауваживши, що преса погано висвітлює це питання, через що в суспільстві зростає довіра до тих, хто сумнівається в самому факті глобального потепління .

Фото: vokrugsveta.ru
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2688 | Додав: wiktor | Теги: лід, Гренландія, танення, глобальне потепління, Дослідження | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar