Головна » 2012 » Май » 9 » Поворот тибетських річок
14:38
Поворот тибетських річок
  Поворот тибетських річокУ Тибеті починають свій шлях Інд, Брахмапутра, Меконг і Салуїн. Плани китайської влади по перенаправленню цих річок в посушливі регіони країни та будівництва ГЕС можуть стати причиною конфліктів із сусідніми країнами, особливо з Індією, яка сама планує перекинути до Гангу частину вод Брахмапутри. У зв'язку з цим майбутнє деяких держав Південно-Східної Азії стає в якійсь мірі невизначеним.
   Китай вже давно використовує протікаючі по території країни річки для зрошення та будівництва ГЕС. В даний час їх ресурси практично повністю освоєні, і влада Китаю взялися за річки, що забезпечують водою сусідні держави. Нещодавно почалося велике будівництво гребель, а також розворот річок, яке дозволить більшому обсягу води залишатися на території КНР. Також планується будівництво трьох найпотужніших ГЕС, які внесуть значні зміни у водний баланс регіону. Без дешевої електроенергії неможливо поліпшити умови життя населення бідних внутрішніх районів країни, а значить, і зберегти статус майстерні світу.
   Індійський верховний суд у відповідь на ініціативи Китаю визнав законним проект будівництва каналів, покликаних поєднати 16 річок, що беруть початок в Індостані і 14 річок, витоки яких знаходяться в Гімалаях. Ці канали будуть використовуватися як для зрошення, так і для з'єднання водним транспортом ряду районів Індії. Уже в найближчі роки поверхня Індії може бути порізана сотнями кілометрів каналів. Поряд з китайським, це рішення може самим негативним чином позначитися на сільському господарстві Бангладешу. Зрозуміло, що одночасна реалізація таких глобальних проектів неможлива, і кимось в підсумку доведеться пожертвувати.
   У Китаї водних ресурсів порівняно мало, тоді як в Індії і в маленькій країні Бангладеш, якщо б вони використовувалися повністю, їх було б цілком достатньо. Але поворот поточних з Тибету річок на південь і північ одночасно може привести до катастрофічних наслідків, причому, набагато більш серйозним, ніж планований колись у нас розворот сибірських річок.
   Формально індійський проект розрахований розумно, проте, якщо перекинути тибетські річки, стік яких сьогодні "марно" зливається в дельти Гангу, Інду, Брахмапутри кудись ще, морська вода може проникнути в ці дельти, ліквідуючи рисівництво в цих густонаселених районах. Таке вже сталося з дельтою Меконгу після побудови там ГЕС і меліоративних заходів китайцями, повідомляє Компьюлента.
   При цьому, наступ солоних морських вод найбільше позначиться не на Індії, а на Бангладеш - якщо води Бенгальської затоки опиняться в річковий дельті, якою, в принципі, і є країна, це призведе до екологічної катастрофи. І навіть не це найстрашніше. Десятки мільйонів громадян цієї держави існують за рахунок сільського господарства, і якщо ці землі довго будуть затоплятися солоною водою, прісна може просто не прийти їй на зміну. А це призведе вже до економічної катастрофи, а також до потоку біженців із цього регіону, звичайно, якщо проекти великих держав Південно-Східної Азії все-таки будуть реалізовані.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 2946 | Додав: wiktor | Теги: Китай, Меконг, брахмапутра, бангладеш, Індія, річки, Тібет | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar