Головна » 2015 » Май » 25 » Причиною землетрусів в Техасі стала розробка сланцевої нафти
11:28
Причиною землетрусів в Техасі стала розробка сланцевої нафти

Землетруси почали регулярно відбуватися на території Техасу з листопада 2013. 

Причиною землетрусів, що сталися в 2013 і 2014 роках, найімовірніше, стали нафто- і газовидобувні свердловини, які працюють за принципом гідророзриву пласта.

До такого висновку прийшли вчені після вивчення стану надр і грунтових вод в центральній частині Техасу, повідомляється в статті журналу Nature Communications.

Даний феномен геологи назвали «наведеною сейсмічністю» - це землетруси, викликані не силами природи, а чимось іншим. Дуже часто вони відбуваються завдяки змінам тиску всередині надр нашої планети.

З листопада 2013 року на території Техасу почали регулярно відбуватися землетруси. Проведені дослідження показали, що джерелом поштовхів є древній розлом, що знаходиться на глибині трьох кілометрів від поверхні (близько містечка Азле), проте з'ясувати їх причину тоді не вдалося.

В даний час багато сейсмологів припускають, що поштовхи були породжені діяльністю людини, а саме тим, що на території штату активно ведеться розробка сланцевих і звичайних родовищ газу та нафти. Під час їх експлуатації під землю закачується і викачується величезна маса води.

Як правило, говорять вчені, такі вторгнення людини в життя надр Землі є незначними в порівнянні з масами порід, що рухаються на кордонах розломів, але при цьому вони можуть порушити тонкий «баланс сил», який існує на лінії зіткнення пластів, а також спровокувати вивільнення накопиченої напруги у вигляді землетрусів.

Щось подібне і відбувається в розломі у Азле. Геологи встановили, що під цим містечком знаходиться не один, а два розломи, що перетинають  один одного (фігура схожа на букву V). Відзначається, що в західній частині цієї «букви» розташовані кілька вишок, які закачують воду в газо- і нафтоносні шари, а в східній частині «букви» знаходяться установки з відкачування води і вуглеводнів.

Спільна робота цього устаткування породжує невелику, але при цьому достатню для виклику серії поштовхів різницю в тиску в різних частинах розлому.

Фото: http://oildrilltech.ru/dobycha-slancevoj-nefti-v-ssha-rastet-nesmotrya-na-snizhenie-cen/
Джерело: http://www.km.ru/science-tech/2015/04/23/issledovaniya-rossiiskikh-i-zarubezhnykh-uchenykh/757903-prichinoi-zemletrya
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 2190 | Додав: wiktor | Теги: сланцева, розлом, нафта, видобування, Техас, Землетрус | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar