Головна » 2011 » Май » 26 » Про роль бактерій у метеорологічних явищах
22:04
Про роль бактерій у метеорологічних явищах
град, бактерії, град, метеорологічні явища  Група американських вчених виявила високу концентрацію бактерій у центрі градин: ймовірно, мікроорганізми несуть деяку відповідальність за цей та інші види опадів.
  «Бактерії знайдені в зародку, тобто на початковій стадії формування градин», - уточнює співавтор дослідження Олександр Мішо з Університету штату Монтана.
  Матеріалом для аналізу стали градини діаметром більше 5 см, що випали на території кампусу названого вузу в червні 2010 року. Їх розділили на чотири шари і розтопили. Найбільша кількість бактерій, що піддаються культивування, було виявлено у внутрішніх шарах.
   «Для випадання опадів необхідно ядро, тобто частка, яка здатна акумулювати краплі води, - продовжує пан Мішо. - Зростає кількість доказів того, що таким ядром можуть ставати бактерії та інший органічний матеріал ».
    «При температурах вище -40 ˚ C формування льоду в хмарах, необхідне не тільки для снігу, але іноді і для дощу, не може проходити спонтанно: потрібно ядро», - підкреслює співавтор Брент Крістнер з Університету штату Луїзіана.
   Цілий ряд частинок може виступити в ролі каталізатора, але найбільш активні саме біочастіци, які формують лід при температурах приблизно -2 ˚ C. Найбільш добре вивченим біокаталізатором є фітопатогени Pseudomonas syringae. «Штами P. syringae, які беруть участь в утворенні крижаного ядра, володіють геном, який кодує білок у зовнішній мембрані, що зв'язує молекули води в упорядковану структуру, - говорить пан Крістнер. - Це дуже ефективний ядрообразующій шаблон, що сприяє формуванню крижаного кристала ».
   Комп'ютерне моделювання відносин між аерозолями і хмарами показало, що високі концентрації біологічних крижаних ядер кристалізації впливають на середню концентрацію і розмір кристалів льоду в хмарах, горизонтальний хмарний покрив у вільній тропосфері, рівень опадів на землі і навіть захист планети від сонячного випромінювання.
  Результати дослідження були представлені на 111-й генеральній конференції Американського товариства мікробіології.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1925 | Додав: wiktor | Теги: бактерії, метеорологічні явища, Град | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar