Головна » 2011 » Май » 11 » У розплавленій земній корі виявлені бактерії
08:26
У розплавленій земній корі виявлені бактерії
Тихий океан, океанічне дно, бактерії, земна кора, магма   Вчені виявили бактерії в гарячій розплавленій земній корі під дном океану. Знахідка була зроблена випадково, коли вчені досліджували залізовмісні породи під дном Тихого океану.
  «Знайдені тут мікроби виявилися, насправді, унікальними. Є небагато місць на Землі, де ми бачили схожих бактерій, і у нас поки немає повних даних про особливості і можливості цих бактерій », - заявив Бет Оркатт, керівник проекту досліджень і доктор наук при Центрі геомікробіологіі в Данії.
   В опублікованих результатах дослідження сказано, що екзотичні мікроорганізми були знайдені глибоко в земній корі нижче північно-східній частині Тихого океану, поблизу кордону тектонічної плити Хуан-де-Фука Рідж. Генетичний аналіз, проведений вченими, показало, що мікроби, що заповнюють гірські породи, за своєю природою дуже різняться. Вони не схожі на мікроорганізми, що мешкають на морському дні або в гідротермальних джерелах. Тобто, незважаючи на близькість розташування, бактерії фактично існують у різних середовищах, повідомляє cybersecurity.ru.
   Багато хто з підземних бактерій належать до класу мікроорганізмів Firmicutes, проте спорідненість з іншими бактеріями ще не дає вченим даних про можливості нових бактерій. Дослідники впевнені, що знайдені мікроорганізми виконують низку критично важливих ролей, пов'язаних з хімічними процесами нижче океану і земної кори.
   Велика частина виявлених мікробів мешкає у величезних резервуарах з гарячою водою під океанічним дном. Вода з цього водоносного резервуара іноді потрапляє в океан через гідротермальні жерла і інші отвори, хоча зараз неясно, як ці резервуари поповнюють водні запаси, визнають вчені.
  Очевидним є інше: між підземної і надземної водою існують процес теплообміну, а також обміну хімічними речовинами, але не бактеріями. Між тим, учені встановили, що підземні бактерії здатні мобілізувати молекули заліза і фосфору - критично важливі для планктону, який є початком харчового ланцюга в океані.
  «Обмін між водою і підземними резервуарами поки багато в чому залишається загадкою і тут напевно існує цілий ряд реакцій, критично важливих для даного процесу», - заявив Оркатт.
  Нові бактерії були виявлені на глибині 280 метрів нижче морського дна, коли досліджували структуру океанічних порід безпосередньо під дном. Початковий аналіз показав, що бактерії живуть за рахунок тепла, але не використовують кисень, так на такій глибині його мізерно мало, а крім того в присутності кисню можуть споживати і залізо для проведення окислювальних реакцій в клітинах.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://www.focus.ua
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2206 | Додав: wiktor | Теги: бактерії, океанічне дно, магма, Тихий океан, земна кора | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar