Головна » 2011 » Февраль » 2 » Риба зникає
14:50
Риба зникає
    Світове споживання риби досягло рекордної позначки, говориться в доповіді, опублікованій Продовольчою і сільськогосподарською організацією ООН (UN Food and Agriculture Organization, FAO): сьогодні на середнього жителя Землі припадає 17 кг риби на рік. Згідно з доповіддю, в 2009 році вся рибна промисловість світу дала 145 млн тонн риби, забезпечивши таким чином на 16% споживання людством тваринного білка. Рибалки виловили 90 млн тонн риби, з них 80 в море і 10 у внутрішніх водах. Найбільшим виробником риби залишається Китай (47,5 млн тонн).

При цьому рибні ресурси планети використовуються вкрай нераціонально: 32% рибних промислів експлуатуються надмірно, тобто риби виловлюється більше, ніж народжується і її поголів'я падає. Наприклад тунця в багатьох районах зараз виловлюють більше, ніж дозволяє його чисельність, часом на 60%. Зате сьома частина рибних промислів світу використовується не повною мірою: тут можна було б ловити більше, знижуючи тим самим навантаження на інші райони.

«Відсутність поліпшення в стані рибних запасів вселяє серйозне занепокоєння, - цитує BBC слова Річарда Грейнджера (Richard Grainger), старшого експерта FAO і один з головних авторів доповіді. - Ми повинні знизити переексплуатаціі або хоча б зупинити її зростання ».

У доповіді також наголошується, що риба залишається самим вигідним товаром на світовому ринку харчової продукції. У 2008 році обсяг угод по ній склав $ 102 млрд, що означає 9% зростання в рік.

Згаданий вище тунець страждає в основному через охопила людство любові до суші. У японських ресторанах найкраще м'ясо тунця подається за ціною в $ 75 за 100 р. Не дивно, що промисел цієї риби нерідко контролюється мафіозними структурами, практикуючими хижацький лов поза встановлених квот. Сьогодні в, наприклад, в Середземномор'ї кожного року тільки в рамках квот видобувається 50 тис. тонн тунця різних видів і місцеві його запаси близькі до виснаження. Між тим, зі зникненням тунця порушиться вся харчова ланцюжок.

В Атлантиці для захисту «морської курки», як іноді не дуже шанобливо називають тунця, вже прийняті деякі заходи. У минулому листопаді Міжнародна комісія по збереженню Атлантичного тунця (International Commission for the Conservation of Atlantic Tuna, ICCAT) зменшила квоти вилову цієї риби з 13500 тонн до 12900 тонн. Екологи, втім, розкритикували цей захід: на їхню думку, вилов тунця варто було б взагалі припинити, хоча б на час.
Фото: cikave.org.ua
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2169 | Додав: wiktor | Теги: рибні ресурси, риба, продовольча криза | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar