Головна » 2011 » Сентябрь » 16 » Лососі приречені?
12:47
Лососі приречені?
  риба, лосось, зміна клімату, модель Потепління клімату, швидше за все, знищить чавичу - принаймні в одному каліфорнійському басейні.
  За які б прогнози не бралися дослідники, моделювання показувало, що в найближчі десятиліття риба зникне, якщо люди не прийдуть їй на допомогу. Це торкнеться й інших видів лосося, причому на всьому протязі західного узбережжя Північної Америки. У Каліфорнії температура найбільш близька до переломною позначці. «Коли ми отримали ці результати, я не змогла стримати сліз», - зізнається Лайза Томпсон з Каліфорнійського університету в Девісі (США).
   Фахівці зосередили увагу на річковий чавичі вододілу Бьютт-Крик в центральній частині Каліфорнійської долини, оскільки ця риба особливо чутлива до зміни клімату. Справа в тому, що дорослі особини проводять літо в прісних водах (де восени розмножуються), а вони нагріваються швидше, ніж Тихий океан, де риба живе весь інший час.
  Так от, раніше в цій області мешкало понад мільйон лососів. Сьогодні їх менше десяти тисяч - 99-процентне падіння!
   Дослідники створили модель, в якій врахували всі види кліматичної інформації, від опадів і температури до вологості і вітру, а також взяли до відома польові дані про те, як риби реагують на різні умови, що складаються в річках влітку. Вчені також припустили, що в океані з рибою нічого поганого не станеться і вона буде повертатися на нерест в повному складі.
  Було розглянуто шість можливих сценаріїв викидів парникових газів. У всіх - навіть найбільш обнадійливих - чавичі не вдалося дожити до 2099 року.
  Однак, незважаючи на похмурі прогнози, лосось ще не приречений, обмовляється пані Томпсон. По-перше, риба вже довела свою здатність знаходити безпечне укриття в більш прохолодних водах на дні річок. Г-жа Томпсон своїми очима бачила, як риба вибудовувалася в лінію в потоці шириною менше метра, перечікуючи спекотні дні.
  По-друге, допомогти рибі можуть люди. Наприклад, не варто чіпати річкову воду - скажімо, використовувати її для потреб промислових підприємств. Моделювання показало, що це дасть рибі ще десять років життя. Але реально це зробити?
  Результати дослідження опубліковані у виданні Journal водних ресурсів з планування та управління.
  Підготовлено за матеріалами Discovery News.

Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3619 | Додав: wiktor | Теги: зміна клімату, Модель, риба, лосось | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar