Головна » 2010 » Декабрь » 31 » У минулому риби могли перепливати Сахару
09:35
У минулому риби могли перепливати Сахару
пустеля, Сахара, геологічна історія, риба      Геологи і географи з Великобританії вважають, що пустеля Сахара не могла бути серйозною перешкодою для поширення тварин, оскільки в певні періоди на її території знаходилася пов'язана система водних шляхів, пише видання LiveScience.

"Риби перепливали пустелю в останній" вологий "етап її існування, який припав на початок голоцену", - стверджує один з авторів роботи Нік Дрейк, співробітник Кінгз-коледжу. Його заява грунтується на результатах вивчення супутникових знімків і цифрових карт і аналізу поширеності тварин: 25 північноафриканських видів (наприклад, африканський сом Clarias gariepinus, тіляпія Tilapia zillii, хеміхроміс Hemichromis letourneuxi і равлик Melanoides tuberculata) зустрічаються і на південь, і на північ від Сахари , а в центральних областях пустелі зберігаються невеликі окремі популяції цих видів. Скелетні останки і живописні зображення також підтверджують висновки дослідників.

Можливо, шлях, прокладений через Сахару, був навіть більш важливим, ніж визнаний маршрут по долині Нілу. Зараз нільський "коридор" населяють тільки дев'ять видів, які зустрічаються по обидві сторони пустелі.

Зробити подібний перехід через Сахару могли і люди. Датування озерних відкладень показало, що в останньому міжльодовикового періоду, близько 125 тисяч років тому, були сформовані зручні шляхи для виходу сучасних людей з Африки.

У майбутньому, за словами Дрейка, його група уточнить, коли саме тварини отримали можливість перетинати Африку. Для цього необхідно виконати генетичний аналіз різних видів риб.
Фото: http://fotoart.org.ua
Джерело: http://podrobnosti.ua
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2648 | Додав: wiktor | Теги: риба, пустеля, сахара, геологічна історія | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar