Головна » 2011 » Март » 2 » Океани поступово перетворюються на "ферми" з вирощування сировини
21:36
Океани поступово перетворюються на "ферми" з вирощування сировини
Світовий океан, ресурси, океану, рибні ресурси, ферми     Популяція хижої риби, такий як тріска, тунець, окунь, за останні 100 років скоротилися на дві третини, в той час як риби на зразок сардин, анчоусів і мойви, службовці кормом хижакам, за той же період більш ніж подвоїли свою кількість.

Вчені з Університету Британської Колумбії застерігають від повної втрати дикого океану і перетворення його в глобальну "ферму".

Група вчених використала понад 200 моделей морських екосистем з усього світу і проаналізувала понад 68 тисяч показників біомаси риби з 1880 по 2007 рік. Результати цього масштабного дослідження були представлені на щорічній нараді Американської асоціації сприяння розвитку науки (AAAS) у Вашингтоні, округ Колумбія.

Отримані дані виразно вказують на одночасне зменшення кількості хижої риби і збільшення чисельності кормової риби. Також вчені виявили, що 54% від рівня скорочення популяції хижих риб припали на останні 40 років. Надмірний вилов риби надав серйозний вплив на світовий океан, яке буде тільки збільшуватися. Перш за все, вилучення великих хижаків сприяє процвітанню дрібної кормової риби.

Керівник дослідження професор Віллі Крістенсен (Villy Christensen) підкреслює, що подвоєння кількості кормової риби, хоч і виглядає благом, але насправді несе загрозу, оскільки більш низькі трофічні рівні харчового ланцюга більш уразливі до екологічних коливань.

В даний час кормова риба переробляється в рибне борошно і риб'ячий жир, які використовуються як корм для промислових аквакультур. Виробництво стає все більш залежним від цього джерела, і якщо ця тенденція збережеться, то наші океани в один прекрасний день просто перетворяться на ферми з вирощування сировини. З диким океаном можна буде попрощатися.

Людство все активніше атакує природну біосферу планети і, можливо, історія океану повторить освоєння Дикого Заходу, де сьогодні замість бізонів і мустангів мукають корови в загонах і колосяться оброблені поля.
Фото: GettyImages
Джерело: http://podrobnosti.ua
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3394 | Додав: wiktor | Теги: рибні ресурси, ресурси, океану, ферми, світовий океан | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar