Головна » 2012 » Май » 12 » Розроблено найбільш точну модель землетрусів
17:17
Розроблено найбільш точну модель землетрусів
  Розроблено найбільш точну модель землетрусів Одна з найбільш вивчених сейсмонебезпечних зон світу - це 25 км сегмента Паркфілд розлому Сан-Андрес в центральній Каліфорнії. У цьому легендарному місці землетруси трапляються чи не кожні двадцять років з середньою магнітудою 6,0, жахаючи тварин і зачаровуючи вчених.
   Нарешті фахівцям вдалося створити таку комп'ютерну модель цієї ділянки, яка імітує поштовхи, дуже схожі на справжні.
  У комп'ютерній моделі розлому Сан-Андрес 25-кілометрова «застрягла» частина розлому зрушується, виробляючи землетрус магнітудою 6,0. Імітація дуже схожа на те, що насправді час від часу відбувається поблизу міста Паркфілд в центральній Каліфорнії. (Зображення Tim Pyle / Sylvain Barbot / Caltech.)
   Дві сторони розлому труться одна об одну. Землетруси відбуваються тільки в тому випадку, якщо характер тертя варіюється від місця до місця. У сегменті Паркфілд мікропоштовхи відбуваються на глибині 5-10 км, де тертя змушує сторони розлому зчіплюватися досить жорстко. В районах, які оточують цю зафіксовану ділянку (включаючи обидва його кінця), тертя відбувається по-іншому, і сторони злегка рухаються відносно один одного, що і стає причиною невеликих землетрусів. Цей рух передає тиск більш стійкій зафіксованій ділянці - тиск, який в кінці кінців приведе до сильного поштовху.
   Цей процес і спробували змоделювати Сильвен Барбо, Надя Лапуста і Жан-Філіп Авуак з Каліфорнійського технологічного інституту (США) на основі спостережень, що охопили три десятиліття, а також шість великих землетрусів, що сталися з 1881 року.
   Модель провела декілька типових для Паркфілда землетрусів середньої магнітудою 6,0,які повторювалися в середньому кожні 20 років. Більшість розривів починалося на північному кінці сегмента, а іноді - навпаки (як під час землетрусу 2004 року). Загалом, все як у житті.
  Були й сюрпризи. Наприклад, одного разу наступний поштовх магнітудою 6,0 затримався після серії землетрусів величиною 3,0 поблизу звичайної відправної точки розтріскування. Нездатність цих невеликих землетрусів довести справу до 6,0 говорить про те, що зафіксована ділянка не була готова розблокуватися. У реальності таке теж траплялося: єдиний раз в історії офіційні особи США наважилися передбачити землетрус і призначили його на середину 1980-х, а воно сталося на двадцять років пізніше - після серії невеликих поштовхів початку 1990-х.
   Зрозуміло, до точного прогнозування ще дуже далеко: у моделі купа недоліків. Наприклад, інтервал між землетрусами варіюється від 15 до 25 років, тоді як насправді він може становити 12-38 років. І це для самого добре вивченого розлому в світі! Про решту гарячих точок не доводиться й думати ..
.
Гігантський розлом Сан-Андреас є серйозною загрозою багаточисельному Лос-Анджелесу

 
Результати дослідження опубліковані в журналі Science.
  Підготовлено за матеріалами ScienceNOW.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Справи геологічні | Переглядів: 2783 | Додав: wiktor | Теги: Каліфорнія, Паркфілд, Землетрус, гаряча точка | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar