Головна » 2011 » Май » 23 » Сейсмологи приділяють мало уваги континентальним зонам ризику
12:29
Сейсмологи приділяють мало уваги континентальним зонам ризику
землетрус, епіцентр, сейсмологія, зони ризику    Оцінка сейсмічного ризику сильно зміщена в бік землетрусів, які відбуваються на межах «морських» плит (саме таке вдарило по північно-схід Японії 11 березня), тоді як поштовхам, що відбуваються в глибині континентів, приділяється непростимо мало уваги, вважають Філіп Інгленд з Оксфордського і Джеймс Джексон з Кембріджського університету (Велика Британія).  
   Вчені звертають увагу громадськості на те, що сендайский землетрус магнітудою 9,0 призвів до дивно невеликої кількості жертв: загинуло близько 25 тис. чоловік - всього 0,4% тих, хто перебував у зоні поштовху, причому більшість життів забрало  цунамі. 
   У той же час землетруси,що  трапляються в глибині континентів, вбивають 5-30% осіб, що опинилися в небезпечній близькості до епіцентру.  
  За даними фахівців, за останні 120 років відбулося близько 130 землетрусів. Приблизно сотня з них припала саме на континенти - вони вбили 1,4 млн людей, тоді як землетруси на кордонах плит погубили 800 тис. (близько половини - жертви цунамі). Найстрашніші катастрофи останніх років - це Бам (Іран, 2003 р., 30 тис. жертв), Кашмір (Пакистан, 2005 р., 75 тис.) і Сичуань (КНР, 2008, 70 тис.).  
    Дослідники вважають, що така висока смертність - результат недостатньої уваги до сейсмонебезпечних зон всередині континентів. Втім, це можна пояснити не стільки недбальством фахівців, скільки складною і повільною підготовкою поштовху: на створення напруженості в точці майбутнього розриву йдуть сотні і тисячі років. 
   І все ж замість того, щоб підшукувати вибачення, Джексон і Інгленд пропонують негайно приступити до більш пильному моніторингу Альпійсько-Гімалайського пояса, який охоплює 10 млн кв. км від Італії до Китаю.

   P. S. Останнім часом інтерес до землетрусів придбав нездоровий відтінок. То з'ясується, що якийсь давно помер самоучка нібито передбачив сейсмічну катастрофу в Римі. То нам повідомляють, що якийсь американський проповідник вичитав у Біблії дату знищення людської цивілізації серією землетрусів, які відбудуться в один день по всій планеті ... Дійсно, землетруси трапляються кожні 2-3 хвилини. Але якщо вам «потрібні» серйозні руйнування, поштовх повинен бути силою не менше 5,0, а частотність таких катаклізмів - «всього» кожні чотири дні. У середньому щорічна кількість землетрусів таке: 1 - магнітудою 8,0 або вище, 17 - від 7 до 7,9; 134 - від 6 до 6,9, 1 319 - від 5 до 5,9.

Фото: www.flickr.com
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1671 | Додав: wiktor | Теги: зони ризику, сейсмологія, епіцентр, Землетрус | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar