Головна » 2010 » Декабрь » 27 » Шифрування в пляшці
19:45
Шифрування в пляшці
www.vokrugsveta.ru
пляшкова пошта, кодування, лист, Америка    Послання в пляшці, доставлене генералу-конфедерати під час громадянської війни в Америці, було розшифровано лише тепер, через 147 років після написання, повідомляє BBC News. У шифруванні генерал повідомляє Джону Пембертону, що не може надати підкріплення для допомоги в захисті Віксбург, Міссісіпі.

«Не чекайте допомоги з цього боку річки», - написано в повідомленні, датується 4 липня 1863 року, тобто датою, коли Віксбург упав перед союзними військами. Маленька пляшка була передана в музей Конфедерації (Museum of the Confederacy) в Річмонді, Вірджінія, колишнім солдатом Конфедерації в 1896 році. А в цьому році Кетрін Райт (Catherine Wright), завідуюча колекціями в музеї, вирішила з'ясувати, що за текст міститься в пляшці. Коли вона виявила, що повідомлення закодовано, вона попросила Девіда Гедд (David Gaddy), фахівця ЦРУ по розшифровці текстів у відставці, розшифрувати його, що той через кілька тижнів і зробив. Пізніше шифрувальник військово-морського флоту підтвердив його інтерпретацію. Історики вважають падіння Віксбург важливою перемогою союзних військ.

У даному випадку пляшкова пошта «доставила» послання значно пізніше, ніж передбачалося, і іншому адресату. Найчастіше, віддане на волю випадку, пляшка губиться десь посеред океанських просторів або досягає жилих земель через довгі роки. Так, лист, відправлений Xрістофором Колумбом іспанському королеві під час його першого плавання до берегів Вест-Індії, було виявлено лише через 358 років.

Проте навіть зараз «Пляшкова пошта» - це не тільки атрибут творів пригодницького жанру. Цей спосіб поштового відправлення широко застосовується і в наші дні. За кордоном існує безліч клубів збирачів морських пляшок, члени яких намагаються кинути в море якомога більше пляшок, а також виловити або відшукати їх на березі.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1776 | Додав: wiktor | Теги: америка, кодування, пляшкова пошта, Лист | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar