Головна » 2011 » Январь » 25 » Супервулкан загрожує Америці
17:06
Супервулкан загрожує Америці
     Судячи з деяких ознак, гігантський сплячий вулкан під Єллоустонським національним парком в штаті Вайомінг, США, в найближчі роки може прокинутися - вперше за останні 600 тис. років, пише газета Daily Mail. Якщо це відбудеться, наслідки для Америки і для всього світу можуть бути катастрофічними.

Розпечена магма під поверхнею гігантської кальдери - воронки вулкана, що займає більше половини території національного парку, - почала підніматися ще в 1928 році. Однак в останні роки вчені помітили різке збільшення швидкості цього підняття: це може означати, що вулкан готується діяти. «Поки що магма знаходиться на глибині близько 10 км, і бити тривогу рано. Але якщо вона підніметься до рівня 2-3 км, у нас з'явиться серйозний привід для занепокоєння ", - говорить Роберт Сміт (Bob Smith), професор геофізики з університету Юти.

У вчених поки недостатньо даних, щоб судити про те, чи буде виверження. Але якщо воно все ж таки відбудеться, наслідки можуть бути катастрофічними. Вулканічний попіл випаде в радіусі 1000 миль (понад 1600 км) навколо шаром товщиною в 10 футів (3 метри), зробивши ⅔ території США непридатною для життя. Мільйони людей при цьому будуть змушені покинути свої будинки, а авіасполучення в Північній Америці через гігантської хмари попелу буде надовго паралізований. Звичайно ж, така масштабна катастрофа не зможе не відбитися на житті всієї планети.

Пробудження Єлловстонській гіганта буде в рази масштабніше, ніж виверження вулкана Ейяфьятлайокудль навесні минулого року. Нагадаємо, Ейяфьятлайокудль вивергався два рази, 20 березня і 14 квітня. Вчені кажуть, що друге виверження було в 10-20 разів більш потужним, ніж перше. Виникло в результаті хмара вулканічного попелу не тільки повністю закрило пересування в Європі по повітрю, а й принесло масу проблем на землі: наприклад, ісландським фермерам довелося терміново будувати укриття для своєї худоби, здоров'ю і навіть життю якого погрожував той же попіл.
Фото: naturalist.if.ua
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2176 | Додав: wiktor | Теги: америка, Єллоустонський національний парк, виверження, магма, вулкан | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar