Головна » 2011 » Октябрь » 19 » Рівень моря буде підвищуватися протягом 500 років
18:19
Рівень моря буде підвищуватися протягом 500 років
 рівень моря, температура, 500 років, проблеми екології, дослідження  Підвищення рівня моря в найближчі сторіччя можна назвати, мабуть, одним з найбільш катастрофічних наслідків зростання температур.
   «Виходячи з поточної ситуації, ми прогнозуємо, що зміна рівня моря буде тривати 500 років», - обнадіює автор дослідження Аслак Грінстед з Центру гляціології і кліматології Інституту ім. Нільса Бора при Копенгагенському університеті (Данія).
   У співпраці з колегами з Англії та Китаю він розробив модель, яка заснована на тому, що відбувається з викидами парникових газів, аерозолями і забрудненням атмосфери. Потім модель була скоригована в зворотному напрямку, щоб відповідати реальним вимірам, після чого її використовували для прогнозування перспективи підвищення рівня Світового океану.
   Дослідницька група передбачила чотири сценарії. При самому песимістичному (викиди продовжують рости) рівень моря підніметься на 1,1 м до 2100 року і виросте на 5,5 м до 2500-го. Навіть при найоптимістичнішому розвитку подій (нові технологічні досягнення, активну міжнародну співпрацю заради припинення викидів парникових газів і забруднення атмосфери) рівень моря буде продовжувати рости. До 2100 року він підніметься на 60 см, а до 2500-му - на 1,8 м.
  При двох більш реалістичних сценарії, які передбачають стабілізацію викидів та забруднення навколишнього середовища, до 2100 р. рівень моря підвищиться приблизно на 75 см, а до 2500-му - на 2 м.
  «У XX столітті море піднімалося в середньому на 2 мм в рік, але цей процес прискорюється, і в останні десятиліття рівень моря почав зростати приблизно на 70% швидше, - говорить г-н Грінстед. - Навіть у разі припинення викидів парникових газів в атмосферу підвищення рівня моря буде продовжувати прискорюватися кілька століть через відкладеної реакції моря і крижаних шапок. Може пройти 400 років, перш ніж ми повернемося до показника XX століття ».
Фото: www.tetis.ru
Джерело: http://www.segodnya.ua
Категорія: Проблеми екології | Переглядів: 2095 | Додав: wiktor | Теги: температура, проблеми екології, рівень моря, Дослідження, 500 років | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar