11:27 Сільське господарство треба рятувати у світовому масштабі | |
Консультативна група з міжнародних сільськогосподарських досліджень прийшла до висновку, що на частку сільського господарства і харчової промисловості припадає 29% світових викидів парникових газів. Спроби оцінити внесок цих галузей у глобальне потепління вже робилися, але на цей раз враховані всі аспекти виробництва і продажу продовольчих товарів - від вирощування врожаю, догляду за домашньою худобою та виробництва добрив до зберігання, транспортування та заморожування продуктів. Сільське господарство несе відповідальність за 80% викидів в результаті цієї діяльності, але сукупна частка транспорту, охолодження, споживчої практики та обробки відходів продовжує зростати. Експерти відзначають, що фермерам необхідна підтримка на найвищому рівні. Вони повинні бути в курсі новітніх досягнень науки, мати доступ до відповідного обладнання, оперативно отримувати прогнози і т. д. Слід зазначити, що при глобальному потеплінні знизяться врожаї всіх трьох головних культур світу: кукурудзи, рису і пшениці. Наприклад, до 2050 року пшениці буде народитися на 13% менше, а поливного рису - на 15%. Африканські фермери втратять 10-20% кукурудзи. Додамо до цього зростання вартості кормових кукурудзи та зерна, що призведе до збільшення цін на м'ясо. Риба теж не надто добре поставиться до підвищення температури і солоності води. Соєві боби ледь протистоять високим температурам, і навіть більш міцні культури - просо, сочевиця і вігни («м'ясо бідняків») - можуть поникнути при занадто сильному тепловому стресі. Висока температура і непередбачувані опади негативно вплинуть не тільки на сільськогосподарські культури, але і на підтримуючі їх системи. Наприклад, запаси води вже виснажуються в багатьох куточках земної кулі. З тих же причин постраждають системи транспортування, зберігання і заморожування продуктів. Зараз діарея (результат поганого харчування) вбиває 1,9 млн людей на рік. Тим часом до 2050 року населення планети досягне 9-10 млрд, тобто менше ніж за сорок років збільшиться як мінімум вдвічі в Індії. Незважаючи на весь цей морок, експерти переконані, що час ще є. Тільки діяти треба спільно, комплексно, замість того щоб займатися порятунком окремих регіонів або культур. Підготовлено за матеріалами Phys.Org. Джерело: http://science.compulenta.ru/718191/ | |
|
Матеріали по темі: |