Головна » 2011 » Май » 31 » Запропоновано новий план боротьби з обезлісненням
07:39
Запропоновано новий план боротьби з обезлісненням
 обезліснення, Танзанія, проблема, вирішення  Схема, за якою країнам, що розвиваються платять, щоб обмежити викиди вуглекислого газу в результаті обезліснення, має величезну «діру». Справа в тому, що дерева, які не вирубуються в одному лісі, знищуються в іншому - адже люди, які ведуть традиційний спосіб життя, як і раніше потребують того, що дає їм розчищення.
   Міжнародна група вчених пропонує наступний варіант. Гроші, відведені на збереження лісів, потрібно направити на забезпечення потреб місцевого населення в продовольстві і паливі. Іншими словами, допомога повинна стати адресної, підкреслює Брендан Фішер з Прінстонського університету (США), провідний автор статті в Nature Climate Change.
    Його група провела детальний аналіз того, як у горах Східний Ріфт (Танзанія), «гарячій точці» біорізноманіття, реалізується розширена програма ООН «Скорочення викидів в результаті обезліснення і деградації лісів» (Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation, REDD +). Вона покликана дати можливість розвиненим країнам дешевим способом компенсувати свої викиди вуглекислого газу, вклавши гроші у збереження вуглецю в деревах. Програма охоплює тринадцять країн.
   З'ясувалося, що в Танзанії гроші, які просто компенсують фермерам втрати через припинення вирубки, не можуть задовольнити потреби людей. По-перше, недооцінюються самі втрати: більшість аналізів не бере до уваги третину цінності розчищеної землі, яка йде на виробництво деревного вугілля. По-друге, місцеве населення бідніє, бо не може нічим замінити ті ресурси, які їм давала б розчищена земля.
   «Просте збереження земельної ділянки не означає, що люди перестануть вирощувати їжу і будуть її купувати на ринку, - говорить пан Фішер. - Низька врожайність і зростання населення в африканських країнах на південь від Сахари представляють серйозну небезпеку для людей з точки зору їхнього добробуту і засобів для існування ».
    Тому дослідники придумали новий план, який вони назвали Smart-REDD. Люди будуть отримувати гроші на добрива, насіння та сільськогосподарське освіту, щоб підвищити врожайність угідь і задовольнити зростаючий попит на продовольство. Крім того, безкоштовне розповсюдження більш економних печей повинно зменшити потребу в деревному вугіллі.
    Зрозуміло, цей план буде дорожче. Тонна збереженого вуглекислого газу обійдеться в $ 6,5 замість $ 3,9. Але в той же час це ліквідує витік і підвищить виробництво продуктів харчування. У крайньому випадку ціна питання досягне $ 12 за тонну - це приблизно половина вартості тонни вуглецю на європейському ринку квот на викиди.
Фото: turizmaz.com
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2294 | Додав: wiktor | Теги: Проблема, Танзанія, вирішення, обезліснення | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar