Головна » 2012 » Апрель » 1 » Сонячні затемнення змінюють напрямок вітру
08:50
Сонячні затемнення змінюють напрямок вітру
  затемнення, Сонце, Місяць, вітер, Клейтон,температура Сюзанна Грей з Редінгской університету (Великобританія) і її колеги порівняли погодинні вимірювання швидкості та напряму вітру, виконані 121 метеорологічною станцією південної Англії в серпні 1999 року під час повного сонячного затемнення, з даними моделі, прогнозуючої погоду.
  Показання моделі добре узгоджувалися з даними інструментів аж до початку затемнення. А це означає, що симуляція здатна продемонструвати, якою була б погода без затемнення, і тим самим можна з'ясувати, як останнє вплинуло на земну метеорологію.
    З'ясувалося, що середня швидкість вітру у внутрішній безхмарним області на півдні Англії знизилася на 0,7 м/с, а напрям повернувся проти годинникової стрілки в середньому на 17 ˚. Температура в середньому впала приблизно на 1 ˚ C.
   Падіння температури і уповільнення вітрів не стало несподіванкою: щось подібне відбувається по ночах, коли на Землі (точніше, на її частині) вимикають сонячний рубильник. Охолодження атмосфери поблизу поверхні позбавляє її енергії, турбулентність затихає. А ось зміна напрямку вітру здивувала фахівців. Причому зміни виявилися настільки різкими, що вдалося зареєструвати високе значення, незважаючи на досить великий інтервал у вимірах.
   Проте результати вписуються в гіпотезу «циклону затемнення», запропоновану в 1901 році Хелмом Клейтоном - одним з перших учених, які досліджували вплив затемнень на погодні умови. Він припустив, що, коли гігантська тінь Місяця падає на Землю, виникають стовпи холодного повітря, навколо яких формуються слабкі і короткочасні циклони, які спотворюють напрямок вітру проти годинникової стрілки.
   Попередні роботи на цю тему грунтувалися на обмеженій кількості вимірювань. До того ж вони не порівнювалися з моделями, передбачати погоду.
   Подібний експеримент став можливий тільки недавно - після того як розширення таких моделей значно зросло.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Proceedings of the Royal Society A.
  Підготовлено за матеріалами Planet Earth.
Фото: osvita.org.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 2179 | Додав: wiktor | Теги: температура, сонце, затемнення, Місяць, вітер, Клейтон | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar