Головна » 2011 » Январь » 10 » Вчені пояснили, чому атмосфера Сонця більш гаряча ніж поверхня
20:03
Вчені пояснили, чому атмосфера Сонця більш гаряча ніж поверхня
     Учених давно цікавить одна загадка, а саме: чому атмосфера нашого Сонця набагато гарячіше його поверхні, адже за логікою речей все має бути навпаки.

До цих пір висловлювалися різні теорії щодо цього, але тепер у вчених з'явилися відомості, що пояснюють цей феномен, причому базуються вони на практичних спостереженнях, а не на теоретичних викладках.

За словами фахівців, сонячна атмосфера - це одна з найбільших загадок. Навколо неї ходить маса наукових і навколонаукових теорій, багато з яких поки ні довести, ні спростувати не представляється можливим. Справа в тому, що сонячну атмосферу досить важко досліджувати - із Землі це взагалі майже неможливо (можна тільки під час повного сонячного затемнення), а з космосу можливо, але тільки за наявності спеціальних космічних апаратів.

Саме за допомогою сучасних космічних технологій група дослідників вважає, що їй вдалося виявити найважливіші частини загадки, що пояснюють природу розпеченій сонячної атмосфери. У рамках нового дослідження було встановлено, що пекло сонячної атмосфери постійно поповнюється теплою енергією з нескінченних струменів плазми, що виходять від сонячної поверхні на надзвуковій швидкості.

Ці струменя плазми, звані спікули, являють собою довгі і витягнуті ластообразние формування, що викидаються з поверхні Сонця в його атмосферу, також звану короною. Рух цих розпечених спікул багато в чому пояснює жар сонячної корони, яка на мільйон градусів гаряче поверхні Сонця, де температура становить близько 6000 градусів за Цельсієм.

Барт Де Понто, астрофізик з астрофізичної обсерваторії компанії Lockheed Martin, говорить, що газ або його плазма спочатку досить холодні, але коли спікули проходять вгору, велика частина газу може розігріватися до пари мільйонів градусів.

Раніше вчені досліджували сонячні викиди, але дивилися вони на них, як на ймовірний джерело коронарних нагревов, проте велика частина наукового співтовариства відкидала дану ідею, через відсутність реальних прикладів температурного перенесення в атмосферу. Проте в 2007 році дослідники зафіксували за допомогою космічних засобів спостереження новий тип спікул, які вони назвали спікули II типу. Ці випромінювання рухалися надзвичайно швидко - зі швидкістю до 100 кілометрів за секунду, розігріваючи газ до величезної температури.

Нещодавно існування випромінювання подібного типу було доведено на основі спостереження за допомогою супутника НАСА SDO (Solar Dynamics Observatory) і японського супутника Hinode, які змогли розглянути швидко рухаються струменя плазми. Більш того, дослідники говорять, що в процесі польоту ці плазмові струмені починають "фонить" в різних діапазонах частот і їх вплив помітно навіть на навколоземній орбіті.

Разом з тим, дослідники говорять, що у них поки є лише загальна картинка, яку належить доповнити безліччю деталей. Однією з найбільших загадок поки є механізм, керівник рухом спікул. Для того, щоб спробувати його виявити необхідні надточні спостереження за Сонцем і його магнітним полем.
Фото: astronet.ru
Джерело: http://podrobnosti.ua
Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2097 | Додав: wiktor | Теги: Атмосфера, температура, астрономія, сонце | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar