Головна » 2011 » Июнь » 7 » У Чилі прокинувся вулкан
08:59
У Чилі прокинувся вулкан
  Пуйеуе, вулкан, Чилі, вулканічний попіл, виверження Чилійський вулкан Пуйеуе (Puyehue), що спав протягом багатьох десятиліть, почав вивергатися, повідомляє Daily Mail. Попіл з вулкана піднімається в небо більш ніж на шість миль. Виверження виявилося настільки сильним, що уряд був змушений евакуювати 3,5 тис. жителів. Попіл поширився також на територію Аргентини, змусивши владу Сан-Карлос-де-Барілоче, відомого своїми лижними курортами, закрити аеропорт міста. Крім того, чилійська влада були змушені тимчасово закрити кордон з Аргентиною через те ж попелу.
  Вулкан Пуйеуе входить до вулканічну ланцюг, причому спочатку через погоду і великої кількості попелу не було зрозуміло, який із чотирьох сусідніх вулканів вивергається. Всього на Андської гряді розташовано близько 2 тис. вулканів, з яких п'ята частина потенційно активна. Чилійська ланцюг вулканів є другою за величиною в світі, поступаючись лише вулканам Індонезії. З них від 50 до 60 вулканів є активними, а 500 - потенційно активними. Що ж стосується Пуйеуе, то він востаннє вивергався в 1960 році.
   Нагадаємо, що кілька років тому поблизу чилійсько-аргентинської кордону прокинувся інший вулкан, проспав куди довше Пуйеуе: тоді це був вулкан Чайтен (висота 960 м), не подавав ознак життя майже сім тис. років. Спочатку з кратера виривався стовп диму і попелу заввишки до 30 км, так що була оголошена повна евакуація населення, що проживає в радіусі 50 км від вулкана. Всього було евакуйовано близько 7 тис. Розташований поблизу однойменне містечко виявився буквально засипаним попелом.
   Що стосується вивержень останніх місяців, Пуйеуе, очевидним чином, недотягує до ісландського вулкану Грімсвотн (Grimsvotn), виверження якого почалося в суботу, 21 травня. У повітря було викинуто велику кількість вулканічного попелу, припинилася робота головного аеропорту країни, а потім і повітряний простір над Ісландією було закрито. Крім повітряного сполучення постраждали довколишні райони, в яких працівники соціальних служб допомагали фермерам завести тварин в укриття. Людям рекомендували залишатися удома, а при виході на вулицю носити маски.
   У повітря було викинуто велику кількість вулканічного попелу, припинилася робота головного аеропорту країни, а потім і повітряний простір над Ісландією було закрито. Однак спочатку стверджувалося, що інші країни ця заборона не торкнеться. Тим не менше, вже на наступний день заборона поширився на Шотландію, а також на західне узбережжя Норвегії і невелику частину Данії. У вівторок, 24 травня, в Європі було скасовано вже близько 500 авіарейсів.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru/
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2280 | Додав: wiktor | Теги: виверження, вулканічний попіл, Чилі, вулкан, Пуйеуе | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar