Головна » 2011 » Июнь » 22 » Морське життя чекає глобальне вимирання
22:07
Морське життя чекає глобальне вимирання
вимирання, глобальні проблеми людства, морське життя, моніторинг  У новій доповіді, спонсором якого виступила Міжнародна програма моніторингу океанів, вчені прийшли до висновку, що морське життя стоїть на межі масового зникнення порівнянного з тим, що відбувалося десятки мільйонів років тому, повідомляє Компьюлента з посиланням на AFP.
   Такі симптоми, як загибель коралових рифів, зменшення біорізноманіття через вторгнення інвазивних видів, поширення «мертвих зон», цвітіння токсичних водоростей і зубожіння рибних запасів, можна вважати передвісниками більш широкої дезінтеграції біосфери.
  Всі п'ять попередніх випадків масового вимирання в земній історії передували схожими процесами, що відбувалися в океані. «Ми говоримо про наслідки, які матимуть місце протягом життя одного покоління», - підкреслює співавтор доповіді професор Алекс Роджерс з Оксфорда.
   Рушійні сили цих процесів - глобальне потепління, окислення океану і його гіпоксія - є результатом людської діяльності. До цих пір ці чинники вивчалися окремо один від одного, і лише недавно вчені почали розуміти їх взаємозв'язок.
  Ланцюгова реакція почалася з викиду величезної кількості вуглецю в кліматичну систему планети. Океан в цій системі грає роль величезної губки, що поглинає більше чверті вуглекислого газу, що виділяється в результаті людської діяльності. Коли губка переповнюється, екосистеми починають руйнуватися, а від них залежить благополуччя морського життя і в кінцевому підсумку - всього життя на Землі.
   «Швидкість, з якою поглинається вуглець, вже набагато перевищила показники останнього значного вимирання морських видів, що трапився 55 млн років тому», - йдеться в доповіді. Тоді зникло близько половини глибоководних істот. Це подія, відома як позднепалеоценовий термальний максимум, може виявитися не настільки масштабною подією в порівнянні з тим, що Землі має бути в майбутньому.
  Забруднення океану азотистими добривами, хвороботворними мікроорганізмами і гормональними препаратами призводить до масової загибелі коралів. Деякі види великої риби і акул виловлені вже на 90%, що руйнує харчовий ланцюг по всьому океані і призводить до незбалансованого росту водоростей, медуз і інший «опортуністичної» флори і фауни.
   «Ми - останнє покоління, у якого є час зайнятися вирішенням цих проблем», - говорить співавтор доповіді Деніел Лаффолі, глава Всесвітньої комісії з охоронюваних територій Міжнародного союзу охорони природи.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://www.livestream.ru/
Переглядів: 2045 | Додав: wiktor | Теги: моніторинг, морське життя, вимирання, глобальні проблеми людства | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar