Головна » 2011 » Июнь » 11 » Вулкан заважає президентам
12:36
Вулкан заважає президентам
вулканічний попіл, президенти, Уругвай, Аргентина, вулкан, Пуйеуе    Після виверження вулкана   Пуйеуе (Puyehue), Чилі, вулканічний попіл поширився над Латинською Америкою, викликавши скасування десятків рейсів, а також посадку літаків, на яких летіли президенти Аргентини і Уругваю, повідомляє Associated Press. Попіл дійшов до столиць обох країн - Буенос-Айреса і Монтевідео.
  Польоти були скасовані через те, що, попіл може пошкодити двигуни літаків. Крістіна Фернандес (Cristina Fernandez), президент Аргентини, була змушена використовувати машину замість вертольота для того, щоб дістатися до місця роботи. Хосе Мухіка (Jose Mujica), президент Уругваю, у свою чергу, не зміг долетіти до Буенос-Айреса. Міністр транспорту Аргентини оголосив, що щонайменше 7 регіональних аеропортів були закриті через поширення попелу.
   Нагадаємо, що вулкан, що спав протягом багатьох десятиліть, почав вивергатися в суботу, 4 червня. Чилійські спецслужби встигли до цього моменту евакуювати 3,5 тис. осіб. і це не перший вулкан в регіоні, який прокинувся після довгого бездіяльності - кілька років тому поблизу чилійсько-аргентинської кордону активізувався інший вулкан, проспав куди довше Пуйеуе: вулкан Чайтен (висота 960 м) не подавав ознак життя майже сім тис. років. Спочатку з кратера виривався стовп диму і попелу заввишки до 30 км, так що була оголошена повна евакуація населення, що проживає в радіусі 50 км від вулкана. Всього було евакуйовано близько 7 тис. Розташований поблизу однойменне містечко виявився буквально засипаним попелом.
   Що стосується вивержень останніх місяців, Пуйеуе, очевидним чином, недотягує до ісландського вулкану Грімсвотн (Grimsvotn), виверження якого почалося в суботу, 21 травня. У повітря було викинуто велику кількість вулканічного попелу, припинилася робота головного аеропорту країни, а потім і повітряний простір над Ісландією було закрито. Крім повітряного сполучення постраждали довколишні райони, в яких працівники соціальних служб допомагали фермерам завести тварин в укриття. Людям рекомендували залишатися удома, а при виході на вулицю носити маски.
   У повітря було викинуто велику кількість вулканічного попелу, припинилася робота головного аеропорту країни, а потім і повітряний простір над Ісландією було закрито. Однак спочатку стверджувалося, що інші країни ця заборона не торкнеться. Тим не менше, вже на наступний день заборона поширився на Шотландію, а також на західне узбережжя Норвегії і невелику частину Данії. Зокрема, 24 травня в Європі було скасовано близько 500 авіарейсів.
Фото: www.priroda.su
Джерело: http://www.civicua.org
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2024 | Додав: wiktor | Теги: вулканічний попіл, президенти, вулкан, Аргентина, Уругвай, Пуйеуе | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar