Головна » 2011 » Январь » 27 » Свідоцтво про народження Австралії
17:21
Свідоцтво про народження Австралії
    Жителі Зеленого континенту просять у Великобританії карту, на якій континент був вперше точно зображено і названий тим ім'ям, під яким ми знаємо його сьогодні: «Австралія», повідомляє газета Telegraph. Цю карту намалював англійський мореплавець Меттью Флайндерс (Matthew Flinders) в 1804 році, тобто через 34 роки після відкриття Австралії Джеймсом Куком.

Флайндерс першим з європейців докладно дослідив берегову лінію Австралії і не тільки наніс її на карту, а й написав про свою подорож книгу, в якій запропонував офіційно називати новий континент «Австралією». До цього він був відомий як «Нова Голландія» або Terra Australis (лат. «південна земля»). У 1824 році британське Адміралтейство прийняло пропозицію мореплавця. Сьогодні карта зберігається в архіві Гідрографічного офісу британського Адміралтейства (United Kingdom Hydrographic Office, UKHO) у Таунтон, графство Сомерсет, і не демонструється широкій публіці.

Нещодавно група австралійських учених і політиків закликала англійців подарувати цю карту їх країні як жест доброї волі. Один з активістів руху, опозиційний політик Грег Хант (Greg Hunt), в інтерв'ю Associated Press назвав творіння Флайндерса «свідоцтвом про народження Австралії» і висловив жаль з приводу того, що такий важливий документ прихований від людських очей. Хант розпочав громадську кампанію зі збору підписів за передачу карти, а також звернувся до міністра оборони Великобританії Лайму Фоксу (Liam Fox) і верховному комісару у справах Австралії Полу Медденом (Paul Madden) з проханням посприяти. На думку політика, буде символічно, якщо Австралія отримати карту у 2014 році, рівно через 200 років після смерті Флайндерса.

Історичні документи не раз ставали яблуком розбрату між країнами і народами, зокрема і всередині Великобританії. Не далі як вчора «Навколо світу» повідомляв про конфлікт, що розгорається між Англією та Шотландією через лист, що належав Вільяму Уоллесу. Іронія долі в тому, що обидва цих документа по-своєму відображають різні етапи створення Британської імперії. Тепер же, після її розпаду, жителі колись підкорених англійцями земель починають вимагати свою спадщину назад.
Фото: www.vokrugsveta.ru
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1871 | Додав: wiktor | Теги: Австралія, свідоцтво, карта, Зелений континент | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar