Головна » 2011 » Январь » 31 » Світу не вистачає какао
10:04
Світу не вистачає какао
  Запаси шоколадної сировини можуть підійти до кінця протягом декількох років, попереджає газета Telegraph. Виною всьому політична нестабільність в державі Кот-д `Івуар в Західній Африці. На території цієї держави вирощується 40% всіх какао-бобів у світі.

Зараз фермери, що вирощували какао, в масовому порядку біжать із країни в страху за своє життя. Це тим більше сумно, що в останні роки багато з них зусиллями міжнародних організацій отримали сертифікати на свою діяльність і приєдналися до Програми чесної торгівлі (Fairtrade).

Тільки за останній місяць ціни на какао-боби на світовому ринку злетіли на 10%. Експерти не сумніваються, що скоро вони перекриють колишній рекорд в $ 3 720 за тонну, встановлений в далекому вже 1979 році. Це зростання відображає рішення президента Уаттара різко скоротити експорт шоколадної сировини, яке стало лише наслідком того, що вирощується какао все менше і менше.

Енгус Кеннеді (Angus Kennedy), головний редактор Kennedy's Confection, провідного британського видання про шоколадну індустрії, говорить, що над галуззю нависла «одна з найбільших загроз за всю її історію».

Скандальні вибори, що пройшли в Кот-д `Івуарі в листопаді 2010 року, привели до влади лідера опозиції Алассана Уаттара (Alassane Ouattara). Багато хто, однак, говорять про підтасування і називають справжнім переможцем Лорана Гбагбо (Laurent Gbagbo), що займав президентський пост раніше. Цей конфлікт загрожує привести до нового витка політичного і військового протистояння, що роздирає країну, також відому як Берег Слонової Кістки, з початку 1990-х років.

Докладна стаття про какао-індустрії вийшла в журналі «Вокруг Света» всього кілька місяців тому. Нинішнє зростання цін на дорогоцінні боби експерти пророкували вже давно: він пов'язаний з 25-річним циклом врожайності дерев какао. Заворушення в Кот-д `Івуарі ще більше підігріли ажіотаж. Врятувати какао-індустрію, можливо, зможуть успіхи генної інженерії. Недавня розшифровка генома какао, як очікується, незабаром дозволить будь-якому фермеру вирощувати генно-модифіковані дерева з підвищеною врожайністю.

 
Фото: aroma-club.kiev.ua
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1635 | Додав: wiktor | Теги: кава, какао, Кот-дІвуар, Проблема, Західна Африка | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar