Головна » 2011 » Декабрь » 25 » Водоносні горизонти висихають
09:20
Водоносні горизонти висихають
  вода, горизонт, висихання, проблема, грунтові водиЗа дев'ять останніх років рівень підгрунтових вод знизився в багатьох куточках земної кулі, свідчать супутникові дані.
  Вода активно зникає з-під південній та західній Австралії, Каліфорнії, Китаю, Індії, Близького Сходу, де сільське господарство активно розвивається і потребує дедалі більше вологи. Іншими словами, грунтово-грунтові води переживають не найкращі часи майже у всіх великих водоносних горизонтах аридних і полуарідних районів.
  Джей Фамільетті з Каліфорнійського університету в Ірвайні (США) і його колеги прийшли до цих невтішних висновків на підставі даних пари американо-німецьких супутників GRACE (Gravity Recovery and Climate Experiment, «Експеримент з вивчення клімату і гравітаційних збурень»), які проводять свої вимірювання з 2002 року.
  Вчені охрестили супутники «Томом» і «Джеррі», бо вони летять один за одним, мов кіт за мишеням. Зміни земної гравітації в тих областях, над якими вони проходять, змушують апарати то зближуватися, то віддалятися. Гори та інші великі концентрації маси роблять сильний і безперервний вплив, а вода знаходиться в постійному русі, створюючи ледь помітні флуктуації.
   Шляхом кропіткої вилучення з отриманих даних інформації про сніги, річках, озерах та грунтової вологи дослідники змогли отримати відомості буквально про сантиметрових зміни в рівні грунтових вод.
   Підсумок найчастіше суперечить даним наземних спостережень. Наприклад, Китай, як з'ясувалося, недооцінює витрата грунтових вод. Під північно-східними рівнинами Піднебесної рівень падає на 6-7 см на рік.
  У деяких областях підземні води йдуть не через сільського господарства, а в результаті змін клімату. Це відноситься до Патагонії (Аргентина) і південний схід США, які вразила велика посуха.
   І все ж відповідальність за найсильніше падіння рівня грунтових вод покладається на землеробство. Аграрний бум в північній Індії привів до того, що там щороку підгрунтові води втрачають близько 18 км ³. У Центральній долині Каліфорнії, на яку припадає одна шоста зрошуваних земель США, землевласники викачують майже 4 км ³ на рік.
  Ще одна «гаряча точка» - Близький Схід. Тисячі років тому, коли клімат там був зовсім іншим, дощі наповнили водоносні горизонти. Нинішні опади вже не можуть компенсувати те, що викачують люди.
   Ситуація ускладнюється невизначеністю. Жодне дослідження поки не змогло дати заслуговує довіри оцінки загальносвітових запасів грунтових вод.
  Реpультати дослідження були представлені на конференції Американського геофізичного союзу.
  Підготовлено за матеріалами ScienceNews.
Фото: www.priroda.su
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Сучасні дослідження | Переглядів: 2932 | Додав: wiktor | Теги: висихання, Проблема, горизонт, вода, грунтові води | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar