Головна » 2010 » Июнь » 10 » Річка Янцзи виявилась на 40 мільйонів старшою, ніж вважалося
22:54
Річка Янцзи виявилась на 40 мільйонів старшою, ніж вважалося
   Відповідно до нового дослідження, річка Янцзи в Китаї виявилась на 40 мільйонів років старше, ніж вважалося раніше.

Вивчення мінералів, проведене командою з Дюрхемского університету, показало, що річка Янцзи почала «проривати» Санься - знамениті китайські «Три ущелини» - близько 45 мільйонів років тому, що робить її набагато старше, ніж передбачалося.

Янцзи (або Чанцзян, що в перекладі означає «Довга ріка») - найдовша і повноводна ріка Євразії, третя за довжиною річка у світі. Вона, поряд з «Трьома ущелинами», що утворюють басейн Сичуань, має особливе історичне, культурне та геоморфологічне значення.

Без транспортних шляхів, створених «Трьома ущелинами», південно-західний Китай, в тому числі і багатий сільськогосподарський район в провінції Сичуань, залишився б відрізаним від іншої частини країни неприступними горами, що оточують цю область.

Команда вчених, очолювана доктором Олександром Денсмор (Alexander Densmore) з Дюрхемского університету вивчила корисні копалини гранітних покладів «Трьох ущелин» на території провінції Хубей. Граніт, що містить зерна апатиту, був охолоджений до більш низьких температур в той момент, коли річка прорвалася крізь нього. Аналіз охолодження мінералів і привів до нових висновків.

Попередні роботи про походження «Трьох ущелин» показали, що річка Янцзи, швидше за все, утворилася з цілого набору невеликих потоків, що взяли свій початок в області низьких гір центрального Китаю.

Доктор Алекс Денсмор заявив: «Той факт, що ерозія знищила всі докази старого курсу потоків, що існував до їх злиття в річку, зробив визначення віку Янцзи досить складним завданням».

«Попередні спроби визначення віку району« Трьох ущелин »давали йому не більше 1-2 мільйонів років. Вони грунтувалися на даних про опади, знайдених в ущелинах. Якщо б це було так, річці довелося б занадто швидко і з неймовірною силою «пробити» гори ».

«Ми використовували кількість слідів руйнувань в апатію, розповіли нам про те, коли породи були охолоджені нижче певної температури - тобто про те, коли почалося утворення ущелини».

Команда вчених знайшла зразки породи недалеко від ущелин, охолодження яких почалося близько 45 мільйонів років тому, в той час як зразки, взяті з області, віддаленій від річки, взагалі не показали ознак охолодження.

Доктор Денсмор додав: «Янцзи значно старше, ніж вважалося раніше, і для створення ущелин їй потрібні були аж ніяк не великі швидкість і потужність потоку. Ущелини формувалися повільно, протягом набагато більш тривалого періоду часу ».

Джерело: http://science.ua/
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 5944 | Додав: wiktor | Теги: дослідження порід, Китай, річка Янцзи, Азія | Рейтинг: 5.0/1
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar