Головна » 2010 » Июнь » 1 » Привіт з пустелі Гобі
21:53
Привіт з пустелі Гобі
   У центральній частині Китаю вчора можна було спостерігати грандіозне видовище, схоже на сцену з голлівудського фільму - на невелике село поблизу м. Голмуд (Golmud) обрушилася піщана буря. Гігантська хмара з тонн піску рухалося зі швидкістю близько 21 м / хв. День перетворився на ніч, видимість впала до 180 м, повідомляє Daily Mail. Припинився шторм так само швидко, як розпочався: вітер раптово стих, і хмара піску та пилу стала повільно опускатися на землю.

Подібні бурі відбуваються кожну весну, коли сильні вітри дмуть з пустелі Гобі, збираючи гігантські стовпи піску та пилу, які потім осідають в довколишніх населених пунктах. Цей пил стає причиною частих відключень електроенергії, транспортних проблем і респіраторних захворювань. Піски Гобі добираються навіть до Пекіна: майже 1 млн т піску щороку осідає у столиці. У березні поточного року місто на деякий час став помаранчевим внаслідок сильної піщаної бурі.

Більше чверті території КНР покриті пісками. Пустеля Гобі займає північну частину країни і постійно зростає, відвойовуючи нові площі, не дивлячись на всі зусилля, що вживаються людиною. Процес опустелювання посилюється надмірним випасом худоби, знелісення, розростанням міст і все більш мінливим кліматом. За оцінкою Китайської академії наук (Chinese Academy of Sciences), кількість піщаних бурь за останні 50 років виросла в шість разів, до двох дюжин на рік. Близько 80% з них відбуваються в період з березня по травень.

«Навколо Світу» розповідав, що екологічні проблеми виникають в Китаї регулярно, ведуть до значних економічних збитків і серйозно загрожують життю і здоров'ю населення країни. Вже п'ята частина місцевих міст страждає від серйозної забрудненості атмосфери, а на одній третині території фіксуються кислотні дощі.

Проблеми Китаю пов'язані зі надшвидкими темпами економічного зростання. Поява все більшої кількості нових промислових підприємств приводить до все більшого забруднення навколишнього середовища. Недоліки екологічного контролю в Китаї в повній мірі проявилися в 2005 році, коли з-за аварії на хімічному виробництві стався викид забруднюючих речовин в річку Сунгарі, звідки забруднена вода потрапила у прикордонну з Росією річку Амур.

Як ми вже писали, в останні роки на планеті в цілому дедалі розширюються території пустель, що створює небезпеку світової стабільності і може позбавити будинків десять мільйонів чоловік. Доповідь на цю тему ще три роки тому представляла ООН. Поширення пісків пов'язано із змінами клімату та активним використанням земельних ресурсів, в результаті чого грунт просто виснажується. Процес розширення пустельних територій може в майбутньому торкнутися від 100 до 200 млн. осіб у 25 країнах.

В основному розширюються площі, займані пустелями в Сахарі та Центральної Азії (в першу чергу, це стосується пустелі Гобі). За словами автора доповіді, Зафаара Аделя (Zafaar Adeel), директора міжнародної Конвенції з дослідження навколишнього середовища, водних ресурсів і здоров'я при ООН (UN University's International Network on Water, Environment and Health), люди з африканської Сахари вже перебираються до Північної Африки і країни Європи. До прикладу з Суданської провінції Дарфур (Darfur) вже переїхали 2,5 млн людей. Другий обширної областю розповсюдження пустелі стали території колишніх радянських республік в Середній Азії.

Уряди країн, чиї території займають пустелі, екологи закликають до акуратнішого землеробства. Також їм слід висаджувати лісозахисні смуги, щоб запобігти поширенню пісків. Китай, чверть території якого займають пустелі, вже висаджує 700-кілометрову «Велику зелену стіну» - лісосмугу, за допомогою якої розраховує зупинити поширення пустелі Гобі. До аналогічних заходів уже приступили в Алжирі.

За даними Конвенції ООН по боротьбі з опустелюванням, посушливі землі займають 41% земної суші і служать місцем існування для більш ніж 2 млрд чоловік, причому майже половина людей, що мешкають на посушливих територіях, живуть в умовах бідності. Від 10% до 20% засушлівих територій вже піддалися деградації. Загальна площа землі, що постраждала від опустелювання, за оцінками, становить 6-12 млн км ² (для порівняння: площа таких країн, як Бразилія, Канада і Китай, становить 8-10 млн км ²).

На посушливих районів припадає до 43% оброблюваних земель у світі. Деградація земель призводить до втрат сільськогосподарської продукції на суму приблизно в $ 42 млрд на рік. В тій чи іншій мірі опустелювання має місце на 30% штучно зрошуваних земель, 47% зволожує природними опадами сільськогосподарських угідь і на 73% пасовищних угідь.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3538 | Додав: wiktor | Теги: Китай, опустелювання, пилова буря, пустеля Гобі | Рейтинг: 5.0/1
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar