Головна » 2010 » Сентябрь » 19 » Багаторічні льоди Арктики продовжують прискорено танути
21:35
Багаторічні льоди Арктики продовжують прискорено танути
Арктика, льодовик, танення, зміна клімату           Національний центр даних снігу і льоду США (NSIDC) опублікував графік, який ілюструє прискорене зниження площі багаторічних Арктичних льодів. Нагадаємо, що багаторічний лід має найбільш високий "запас міцності", що дозволяє "пережити" літні місяці року (однорічний лід, як правило, тане в літні місяці).





Розподіл площі Арктичного льоду за віком у березні 2010 року
(У березні площа льодового покриття Арктики досягає максимального значення протягом року) (Автор зображення: NSIDC).

На графіку, наведеному вище чітко видно, що площа п'ятирічного льоду в Арктиці зменшилася з 800000 км2 в 2008 році до 400000 км2 в 2009 році і до 320000 км2 в цьому році. На представленому зображенні також чітко видно скорочення площі чотирирічного льоду; в той час, як площа, займана одно-дво-і трьох-річними льодами навпаки збільшилася. Це означає, що в найближчі роки нам слід очікувати чергових рекордів зменшення площі арктичних льодів в літні місяці року.


P.S. Найближчим часом ми опублікуємо підсумкову інформацію про площу Арктичного льоду в період сніготанення. Наприкінці вересня, як правило, процес зменшення площі Арктичного льодового щита досягає свого апогею і починається зимовий нарощування льодової шапки Північної півкулі. Вже зараз можна сказати точно, що за винятком аномально-теплого 2007 побито рекорди всіх інших років десятиліття (2009, 2008, і т.д.).


Площа арктичних льодів в середині вересня

P.S.S. Днями чергове судно (на цей раз норвезьке) скористалося вільними від льоду арктичними водами і доставило 41000 тонну залізної руди з Європи в Китай. Нагадаємо, що Північний морський шлях на третину коротший, ніж "традиційний" шлях з Європи в Китай через Суецький канал (коротше приблизно на 6440 км). Вигода від використання Північного морського шляху на обличчя - економія палива для судна становить приблизно $ 180000, не кажучи вже про зниження емісії вуглекислого газу.


Площа арктичних льодів в середині вересня
Синя лінія - Північний морський шлях, червона лінія - традиційний шлях до Азії через Суецький канал

Джерело: www.priroda.su
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2487 | Додав: wiktor | Теги: Льодовик, зміна клімату, танення, Арктика | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar