Головна » 2012 » Июль » 3 » У Гренландії виявлений найдавніший і найбільший земний кратер
19:14
У Гренландії виявлений найдавніший і найбільший земний кратер
Кратер в Гренландії
   У Гренландії знайдено найбільший метеоритний кратер на нашій планеті. Більше - тільки на Місяці та Марсі.
Небесний гість діаметром 30 км врізався в Землю близько трьох мільярдів років тому, створивши воронку, яка колись була 25 км глибиною і 600 км шириною.
  Кратеру Вредефорт з Південної Африки доведеться посунутися. Він утворився приблизно 2 млрд років тому і мав десь 300 км в діаметрі, тепер він поступається гренландському і віком, і розміром.
  Новий рекордсмен розташований на схід від міста Маніітсок на західному узбережжі Гренландії. Від первісного кратера залишилася западина шириною близько 100 км. Цим, на думку першовідкривачів, пояснюється те, що кратер виявили лише зараз. Вижили лише найглибші його частини. Всі приповерхневі риси, за якими легко пізнається кратер, стерлися.
   Після трьох років кропіткої роботи Адам Гарде з Геологічної служби Данії і Гренландії і його колеги визнали, що в їх руках достатньо доказів. Головне - наявність гранітоподібних порід, які подрібнені і розплавлені так, що це можна пояснити лише раптовим і сильним ударом. Деформований граніт поширений на ділянці зі сторонами 35 × 50 км, в центр якого, мабуть, і впало небесне тіло.
  Подібні великомасштабні деформації граніту не могли стати результатом відомих земних процесів. «Щось подібне можна побачити в геологічних розломах, але не діаметром в 100 км», - відзначає співавтор відкриття Йен Макдональд з Кардіфського університету (Великобританія).
  Крім того, кварцові відкладення в зоні впливу мають мікротріщини і дефекти, які досить послідовно відповідають зразкам з відомих кратерів. Коли дослідники виміряли кути між тріщинами і орієнтацію кожного кристала кварцу, результати збіглися з картиною, створюваної ударної хвилею, а не випадковим паттерном, що утворюється через тектонічного стискування і розтягування.
   Коментатори, проте, в сумнівах. «Як не сумно, але навряд чи комусь вдасться довести, що це кратер, - говорить Джон Спрей з Нью-Брансуікского університету (Канада). - І в той же час ніхто не зможе це спростувати. Ймовірно, є на Землі і інші настільки ж древні кратери, але ми їх не визнаємо ».
  3 млрд років тому на нашій планеті жили тільки водорості і ціанобактерії, і з'ясувати вплив метеоритного удару на розвиток життя практично неможливо. Якби такий гість звалився на нас сьогодні, він знищив би більшу частину життя на Землі.
  Результати дослідження опубліковані в журналі Earth and Planetary Science Letters.
  Підготовлено за матеріалами NewScientist.

Фото: http://science.compulenta.ru/upload/iblock/4b2/greenland_087.jpg
Джерело: http://science.compulenta.ru/691220/
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 2245 | Додав: wiktor | Теги: Гарде, Гренландія, кратер, геологічна служба | Рейтинг: 5.0/1
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar