Головна » 2011 » Февраль » 2 » У Японії прокинувся вулкан
14:52
У Японії прокинувся вулкан
    Виверження вулкана Сінмое (Shinmoedake), розташованого на півдні Японії в гірській ланцюга Кірісіма на острові Кюсю, в понеділок досягла свого піку, повідомляє агентство Associated Press. Вулкан викинув стовп попелу заввишки 8 км. Це перше виверження цього вулкана за останні 52 роки. Повідомляється, що купол лави вулкану вже становить 1,4 км.

За час виверження, яке почалося минулого тижня, вся округа встигла покритися вулканічним попелом, зруйновані дороги, повалені дерева, в готелях і офісних будівлях розбилися вікна. Влада закликала мешканців міста Такахара (Takaharu), число яких складає 1,1 тис. осіб, покинути свої будинки і евакуюватися в спеціально відкриті центри. Однак евакуація не була обов'язковою, і деякі жителі повернулися в свої будинки.

Метеорологічне агентство Японії (Japan's Meteorological Agency) заборонило людям перебувати в зоні 4 км від вулкана. Також у зоні виверження заборонені польоти літаків та припинено рух залізничного транспорту.

Японські острови входять до так званого «тихоокеанського вогняного кільця». Вулканічний пояс, що розтягнувся на 40 тис. км, огинає Тихий океан, пролягаючи уздовж узбережжя Південної і Північної Америки до південної частини Аляски, потім повертає до Японії, Філіппін і Індонезії і завершується в районі острова Нова Гвінея, Нової Зеландії і південно-західної Океанії.

У «тихоокеанському вогненному кільці» знаходиться більшість з приблизно 1,5 тис. відомих вулканів планети. Там же відбувається 90% всіх землетрусів на Землі.

Нагадаємо, що минулого тижня стало відомо, що на Камчатці, Росія, прокинувся вулкан Кизим. Стовп вулканічного попелу, що викидається з жерла вулкана, досягає висоти 10 км. Попіл осипається на великі міста, в тому числі Петропавловськ-Камчатський. В останні дні Кизим здійснює до 1,2 тис. викидів попелу на добу.

Така висока активність становить небезпеку для авіації, схожу з тією, що представляло виверження вулкана з невимовною назвою. Виверження вже привласнили «червоний код»; це означає, що небезпека оцінюється надзвичайно високо. Минулого разу вулкан Кизим вивергався 80 років тому. Скільки триватиме нинішній виверження, поки не ясно.
Фото: www.vokrugsveta.ru
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Інші новини | Переглядів: 1766 | Додав: wiktor | Теги: Японія, вулканічна активність, Сінмое, вулкан, Тихоокеанське вулканічне кільце | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar