Головна » 2010 » Август » 23 » Шивелуч прокинувся
20:29
Шивелуч прокинувся
Шивелуч, вулкан, Камчатка, попіл     На Камчатці прокинувся вулкан Шивелуч. Він викинув попіл на висоту до 7,5 км, повідомляє РБК з посиланням на Камчатську філію Геофізичної служби РАН. У зв'язку з активністю вулкана оголошений оранжевий код небезпеки для авіації, це означає, що в найближчі дні може відбутися  виверження з високою  хмарою попелу.

Нагадаємо, що в червні поточного року Шивелуч викинув стовп попелу на висоту близько 6 км. Взагалі кажучи, його виверження триває з травня 2009 року, в результаті чого його купол прорізала ущелина завглибшки до 30 м. сейсмостанції камчатського філії Геофізичної служби РАН зареєстрували тоді в районі вулкана близько 130 локальних землетрусів і слабке уривчасте спазматичне вулканічне тремтіння.

Шивелуч - найпівнічніший з діючих вулканів Камчатки. Найпотужнішим вважається виверження Шивелуч в 1964 році, коли стовп попелу досяг висоти 15 км, а уламки вулканічної породи віднесло на 20 км.

У 2007 році Шивелуч теж вивергався, причому те виверження стало одним з найпотужніших за останні роки. З кратера вулкана піднялися стовпи попелу, в південному напрямку спустився пірокластичні потік (лавина газу, попелу і уламків магматичного матеріалу температурою близько 800 ° C) протяжністю 6-7 км.

У грудні 2006 року рудий попіл, викинутий Шивелуч, засипав селище Ключі, розташований в 50 км від розбушувалася гори. На тому ж тижні населений пункт постраждав від попелу, викинутого вулкані Безіменний, який прокидається два-три рази на рік. Шар попелу досягав місцями 200-300 гр на кв.м.

Населенню було рекомендовано якомога менше перебувати на вулиці, оскільки в повітрі, який зберігає стійкий запах сірки, залишалися частки попелу. Вони могли викликати отруєння та інші негативні наслідки у людей і тварин. У той же час небезпечне вплив вулканічного речовини зменшив сніг, який падав у районі Ключів кілька днів.

До речі, ітельмени - стародавні жителі Камчатки - панічно боялися вулканів. Вони населяли їх духами і не піднімалися на ці гори. Тим часом, камчатські вулкани досить необразливі, незважаючи на свою активність. Той же самий селище Ключі розташований поруч з найбільшим у Євразії вулканом, Ключевський сопкою, який за останні 300 років вивергався більше 40 разів. Тим не менше, Ключі до цих пір не повторили долю Помпей.

Під вулканічним попелом загинули не тільки Помпеї. Вважають, що таким же чином зникла мінойська культура, яку засипав вулкан Санторін на Крит.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2003 | Додав: wiktor | Теги: попіл, камчатка, Шивелуч, вулкан | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar