Головна » 2011 » Февраль » 9 » В Ісландії прокидається вулкан
20:29
В Ісландії прокидається вулкан
    Група ісландських геологів стверджує, що в країні існує ризик нового виверження вулкана, повідомляє The Telegraph. Учасники групи досліджували землетрусу навколо Бардарбунга (Bárdarbunga), другого за величиною вулкана Ісландії. Тепер Палле Ейнарсон (Pall Einarsson), професор геофізики в університеті Ісландії (University of Iceland), вважає, що вулкан проявляє ознаки активності, що може служити достатньою причиною для хвилювання.

Він розповів, що нестача сейсмографічний вимірювань означає, що вчені не можуть точно визначити глибину і точне місце розташування почастішали підземних рухів. «Це найбільш сейсмічно активна зона країни. Немає жодних сумнівів, що в цьому місці збільшується кількість лави, а активність останніх днів лише доводить це. Нам необхідні більш точні вимірювання, так як підземні руху відбуваються в тій частині країни, яка покрита льодовиками », - заявив Ейнарсон в інтерв'ю місцевому телебаченню.

Останнє виверження вулкана Бардарбунга було зафіксовано в 1910 році. А найбільше виверження цього вулкана вчені відносять до 1477 році, коли стався викид великої кількості вулканічного попелу, що супроводжувався сплеском найбільшої кількості лави за останні 10 тис. років.

Нагадаємо, що в квітні-травні минулого року виверженням вулкана Ейяф'ядлаєкюдль (Eyjafjallajokull), Ісландія, був викликаний великий авіаційний криза. Через це виверження європейська авіація пережила справжній колапс: польоти над Європою стали неможливі, оскільки уламки каміння та скла, що містяться в хмарах вулканічних викидів, могли пошкодити двигуни літаків.

Існувало також побоювання, що після Ейяф'ядлаєкюдль міг прокинутися вулкан Катла, розташований декількома кілометрами схід. У минулому, коли вивергався вулкан Ейяф'ядлаєкюдль, активізувався і Катла, тому вулканологи уважно стежили за останнім, очікуючи несприятливого розвитку подій. Втім, поки побоювання здаються марними, Катла продовжує дрімати.

А нещодавно на Камчатці, Росія, прокинувся вулкан Кизим. Стовп вулканічного попелу, що викидається з жерла вулкана, досягає висоти 10 км. Попіл осипається на великі міста, в тому числі Петропавловськ-Камчатський. Виверження вже привласнили «червоний код»; це означає, що небезпека оцінюється надзвичайно високо.
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2223 | Додав: wiktor | Теги: вулканічна активність, Ісландія, вулкан | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar