Головна » 2011 » Июнь » 3 » В Антарктиді знайдено фіорди
08:15
В Антарктиді знайдено фіорди
Антарктида, карта, фіорд, льодовиковий щит    Група вчених з Австралії, Великобританії і США приступила до вивчення Східного антарктичного льодовикового щита - найбільшого льодовикового масиву в світі. Фахівців цікавить перш за все питання про те, як скельна порода спрямовує формування льодовика і як сама змінюється під його впливом.
   «Історія Антарктиди і її лід тісно пов'язані з історією Землі, особливо на тому відрізку, коли відбувалася еволюція людини», - підкреслює Дункан Янг з Техаського університету в Остіні (США).
    За допомогою радара, встановленого на літаку DC-3, вдалося виявити гірський хребет в подледніковим басейні Аврора неподалік від австралійської наукової станції Кейсі. «Це одна з останніх недосліджених областей», - зазначає пан Янг.
   Нині хребет прихований під льодом, але коли-то саме він став на шляху потоків льоду. Льодовики, як бульдозери, проробили в ньому глибокі долини, кожна - приблизно в 50 км завширшки. Так і утворилися фіорди, аналогічні норвезьким і східно-гренладндським.
   Бурхлива історія цієї області, відкрита завдяки аналізу океанських відкладень, тепер спостерігалася практично на власні очі. Описувані події мали місце близько 34 млн років тому, коли тепла Земля динозаврів, ранніх ссавців і Гондвани поступилася місцем холодної Землі роз'єднаних континентів, широких луків і виразних заморожених полярних регіонів.
   Ці дані допомагають зрозуміти, як лід здатний рухатися і впливати на рівень моря. Хоча Східний антарктичний льодовиковий щит, на відміну від Західного, чи розтане кардинальним чином найближчим часом (лід там дуже холодний, високий і має відмінну здатністю, що відображає, що робить його ще холодніше) нове дослідження показало, що більша частина його підстилаючої породи знаходиться нижче рівня моря, тому лід може досить швидко сповзти в океан.

Свіжа топографічна карта вивченої частини Східної Антарктиди (зображення ICECAP / University of Texas at Austin).
Фото: geografica.net.ua
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: Інші новини | Переглядів: 3020 | Додав: wiktor | Теги: карта, Антарктида, льодовиковий щит, фіорд | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar