Головна » 2011 » Декабрь » 7 » Запропоновано нову карту прихованої під льодом поверхні Антарктиди
07:36
Запропоновано нову карту прихованої під льодом поверхні Антарктиди
 Антарктида, лід, карта, BEDMAP, топографія Складена найдокладніша топографічна карта підлідної частини  Білого континенту.
  Проект BEDMAP об'єднує дані, отримані за кілька десятиліть за допомогою літаків, супутників, кораблів і навіть звичайних експедицій на запряжених собаками санях. Практично все це приховано під льодом: зовні знаходиться всього 1% Антарктиди.
  Мабуть, найсильніше вражають найглибші жолоби, прорізають континент. Але це більше ніж просто гарна картинка. Карта допоможе передбачити, як відреагує на Антарктида потепління. Для цього мало розуміння фізики льоду: необхідно знати, що знаходиться під льодовиками.
  Варто відзначити, що це друге покоління цифрової карти BEDMAP
. Перший варіант, що з'явився в 2001 році, містив 1900000 точок вимірювання. Тепер тут більше 27 млн. точок, а крок сітки склав 5 км. Особливо допомогло радіолокаційне обладнання супутників, виведених на орбіту в останні роки (на відміну від каменя, лід прозорий для радарів). Зокрема, вони допомогли в подробицях виявити топографію гір Гамбурцева, прихованих під кілометровим шаром льоду, про що повідомлялося недавно.
  Як видно з карти, залишилися дві великі області, які ще мало вивчені. Одна з них лежить між горами Гамбурцева і узбережжям, а інша простягається на південь від хребта Шеклтон - до Південного полюса. Їх можна розрізнити за розмитим жовтим плямам.
  Карта була представлена ​​на конференції Американського геофізичного союзу Хеміш Прічард з Британської антарктичної служби.
  Підготовлено за матеріалами Бі-бі-сі.
Фото: www.antarctica.ac.uk
Джерело: http://science.compulenta.ru
Категорія: По трохи зі світу | Переглядів: 2782 | Додав: wiktor | Теги: лід, карта, топографія, Антарктида, BEDMAP | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar